[FOTO] Biti primalja je poziv, a ne posao, poručuje bjelovarska primalja Biljana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom dana primaljstva koji se obilježava danas (5. svibnja), primalje Opće bolnice “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar iskoristile su današnje prijepodne kako bi na korzu promovirale primaljstvo. Majke i one koje će to tek postati imale su prilike saznati informacije o porodu upravo od primalja, a kući su ponijele i neke poklončiće.

– Primalje su iznimno važne jer su na prvoj liniji poroda, jer ono prvo što žene tijekom poroda čuju kažu upravo primalje, ali i ono posljednje za vrijeme tog procesa. One su tu sa svojim informacijama, podrškom, ali najbitnije i empatijom. Uvijek postoji smjena generacija primalja, ali uvijek nam je bitno da ih imamo dovoljno. Na odjelu porodništva trenutno smo u dobroj brojčanoj situaciji s primaljama i to je lijepo za gledati – poručuje Goran Pavlović, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju bjelovarske bolnice.

Biljana Zrinski, prvostupnica primaljstva taj posao radi gotovo tri desetljeća i ističe da bi uvijek birala baš taj posao.

– To je najodgovorniji posao na svijetu. Podrazumijeva skrb za trudnicu, rodilju, ali i babinjaču, a to se odnosi na pomoć pri porodu, dojenju ali i oko prvih majčinskih koraka. Mislim da je najveća zahvala kada sretnem u gradu majku s djetetom na čijem porodu sam sudjelovala, a ona me pozdravi i popriča sa mnom. Mislim da je to dodatna hrana i onda znam da dobro radim svoj posao – poručuje Zrinski.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!