Mladi sirar Dejan Maciček dobio certifikat za proizvodnju Bjelovarskog kvargla!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE/ŽABJAK – Za OPG Maciček iz Žabjaka u općini Rovišće stigle su lijepe vijesti. Naime, nakon što je prošao strogu proceduru kontrola vezano uz proizvodnju Bjelovarskog kvargla, OPG Maciček zadovoljio je sve uvjete i dobio certifikat za proizvodnju. Za sada, Dejan Maciček je prvi i jedini koji se može pohvaliti dobivenim certifikatom.

Zasluženi certifikat

Da je OPG Maciček zaslužio certifikat, potvrdio je za obilaska njihovog gospodarstva dogradonačelnik Igor Brajdić.

– Velika je to stvar za grad Bjelovar jer znamo da je Bjelovarski kvargl 25. zaštićeni proizvod iz Republike Hrvatske te je oznakom zemljopisnog podrijetla na nivou Europske unije. Ovo je Bjelovarski kvargl, bilogorska receptura koja je zaštićena u EU. Osim Dejana Macičeka, želim pohvaliti predsjednicu Udruge proizvođača sira Bjelovarski kvargl Mirelu Rajčević te stručnu suradnicu za turizam i poduzetništvo Maju Vrabec Madunić koja je uložila veliki trud i napor zajedno s Dejanom i Mirelom, ali i bivšom pročelnicom Sonjom Novak – rekao je Brajdić.

Bjelovarski kvargl može se kupiti kod Dejana Macičeka na kućnom pragu, na adresi Žabjak 92, ali i na bjelovarskoj tržnici, na štandu u Rovišću, sajmovima.

– Treba reći da naš kvargl stoji uz bok zagorskoj purici, slavonskom kulenu, dalmatinskom pršutu, ogulinskom zelju. Sve su to proizvodi kojima se RH ponosi. Razgovarali smo i s direktorom Sirele, ali nažalost industrije ga ne mogu proizvoditi jer se radi isključivo rukama. Zato je poseban i zaštićen, a recimo prgica nije – dodaje Brajdić.

Proizvodnja kvargla

– Proces izrade traje skoro tjedan dana. Kod same procedure zahtjevno je što se treba paziti na određene parametre te voditi evidencija – rekao je Maciček.

Za samu priču s Bjelovarskim kvarglom zaslužna je Sonja Novak koja ga je kontaktirala, dodaje.

– Sonja Novak je predložila da krenemo u proces certifikacije. Inače, receptura Bjelovarskog kvargla nije tajna jer je recept poznat i objavljen. Da bismo dobili certifikaciju, morali smo više pažnje obratiti na mliječnu mast u samom kvarglu. Naša je bila nešto viša nego što je kod zaštićenog kvargla – navodi Dejan Maciček.

Ukupno na gospodarstvu i prodaji radi devetero ljudi od kojih su četvero članovi obitelji.

– Imamo do 50 grla muznih krava koje proizvode mlijeko, a jedan dio mlijeka prerađujemo u sireve i druge mliječne proizvode. Kvargl smo proizvodili i prije, ali sada se baziramo samo na Bjelovarski. Tjedno možemo proizvesti do 200 komada. Cijena je dva eura i ne planiramo je dizati – rekao je.

Daljnji planovi

– Sa sredstvima koje ćemo uspjeti aplicirati, planiramo još možda napraviti pušnicu za Bjelovarski kvargl kako bi pojednostavili proces same proizvodnje – kaže Dejan koji je OPG preuzeo od oca 2018. godine kada su se krenuli prijavljivati na EU fondove.

Potpora Grada

Grad Bjelovar, putem dva Javna poziva, osigurava potpore i to za pomoć poljoprivrednicima u radu na različitim poljima, ali i za sufinanciranje certifikata za proizvodnju kvargla.

– Ključno je razgovarati s našim poljoprivrednicima. Primjerice, Dejan je taj koji se bavi poljoprivredom i proizvodnjom sira, a moj posao je samo da slušam Dejana. Tako je i sa svim drugim poljoprivrednicima. Zato se na potpore Grada Bjelovara javlja 200 poljoprivrednika, što nije malo, a naši poljoprivrednici znaju što mogu očekivati već sutra. Tako radimo već sedam godina. Za proizvodnju Bjelovarskog kvargla stavili smo 13.300 eura, a na tu potporu može se aplicirati svatko tko želi proizvoditi kvargl po zaštićenoj recepturi. Dejan ga je počeo proizvoditi i može se javiti na potporu koju će i dobiti – rekao je dogradonačelnik Brajdić.

Jača promocija

– Bjelovarski kvargl s ponosom ćemo moći dati bilo kome tko dođe u naš grad, kao poklon ili suvenir grada Bjelovara – dodaje Brajdić.

Udruga sirara ima deset do 12 članova, no broj se, otkako postoji od 2006. godine, nije povećao.

– Broj nastojimo povećati i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Poslali smo pozive određenim sirarima na području Bjelovarsko-bilogorske županije pa se nadam da će se odazvati i priključiti našem timu – rekla je predsjednica Udruge proizvođača sira Bjelovarski kvargl Mirela Rajčević koja smatra da nije istina da je komplicirano doći do certifikacije.

Nedovoljna edukacija

– Ustvari poljoprivrednici, proizvođači sira nisu bili dovoljno educirani na koji način doći do certifikata. Puno godina bilo je potrebno da se uopće dođe do certifikata, no sada smo u Dejanu prepoznali mladu nadu koja ima kvalitetan proizvod i koja je već radila kvargl. Dejana smo svi zajedno potaknuli da se upusti u priču s Bjelovarskim kvarglom. Imamo još potencijalnih zainteresiranih poljoprivrednika, ali dok sve ne bude službeno, nećemo otkrivati o kome se radi – rekla je Rajčević.

Bjelovarski kvargl se proizvodi u dovoljnoj mjeri za potrebe županije.

– Proizvodimo dovoljno sira, općenito, ne samo kvargla. No, nadam se da će nam se ostali proizvođači sira pridružiti kako bismo povećali kapacitete proizvodnje. Treba reći da certifikat može dobiti i netko iz, primjerice, Grubišnog Polja ili s bilo kojeg područja u županiji – navodi.

Certifikat se može dobiti upravo preko Udruge proizvođača sira Bjelovarski kvargl.

– S obzirom na to da sve ide preko Udruge uz sufinanciranje Grada Bjelovara, prvi korak potencijalnih proizvođača je da se jave, da postanu članovi udruge. Nakon toga pomoći ćemo im u administrativnim poslovima, a nakon toga podnosimo zahtjev za certifikaciju. Dolazi se na teren, pripremi se proizvod te, ako su zadovoljeni svi parametri, certifikat stiže na kućnu adresu – zaključuje Rajčević.

Dejan Maciček
Mirela Rajčević


PODIJELI S PRIJATELJIMA!