Top 3 Najbolje Vrste Zrna za Kavu u 2024.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U potrazi za najboljim zrncima kave može biti prava pustolovina za ljubitelje kave. Svaka regija i svaka marka nudi jedinstven raspon okusa i aroma koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Za prave ljubitelje kave, kvalitetna zrna su temelj savršenog napitka.
Osim uživanja u ukusnoj kavi, pravi izbor zrna može dramatično poboljšati cijelo iskustvo, od mirisa do okusa. Poznavanje najboljih marki kave može pomoći i u odabiru koji odgovara vašim preferencijama. Također, uz pravi izbor zrna, važno je imati i najbolji kućni aparat za kavu kako biste maksimalno uživali u svakom gutljaju.

1.Arabica

 

Arabica je najpopularnija vrsta kave na svijetu. Otprilike 60% kave koja se proizvodi globalno je Arabica. Ova vrsta kave potječe iz Etiopije i raste na višim nadmorskim visinama, što pozitivno utječe na njezin okus.
Zrna Arabice su ovalnog oblika i imaju lagano zakrivljenu liniju po sredini. Kava Arabica je poznata po nježnom i aromatičnom okusu, često s voćnim i cvjetnim notama. Zbog svoje blage arome i manje gorčine, većina ljubitelja kave preferira upravo Arabicu.
Osim odličnog okusa, Arabica sadrži manje kofeina u usporedbi s Robustom, što je čini idealnom za one koji žele uživati u više šalica kave tijekom dana. Zbog zahtjevnijeg uzgoja i osjetljivosti na klimatske uvjete, Arabica kava je često skuplja, no mnogi vjeruju da je okus vrijedan dodatne cijene.
Kada birate zrna Arabice, preporuča se obratiti pažnju na mjesto uzgoja. Poznate regije za uzgoj Arabice uključuju Jamajku, Kolumbiju i Etiopiju. Kave iz ovih regija često su hvaljene zbog svoje visoke kvalitete i jedinstvenih aroma.

2.Robusta

Robusta kava često se koristi u mješavinama s Arabicom zbog svog jačeg i gorkog okusa. Zrnca su okrugla i manja u usporedbi s Arabica zrnima.
Jedna od značajki Robusta kave je visoki sadržaj kofeina, što je čini idealnim izborom za one koji traže energiju. Ima intenzivnu aromu, često s notama čokolade ili orašastih plodova.
Robusta kava se uzgaja na nižim nadmorskim visinama i manje je osjetljiva na bolesti. To je čini ekonomičnijom opcijom za mnoge proizvođače.
Cijena Robusta kave je niža u usporedbi s Arabicom, što je reflektira u njenoj većoj dostupnosti na tržištu kave.

3.Blend (Mješavina Arabice i Robuste)

Kada je riječ o najboljim kavama, blendovi arabice i robuste često se spominju. Arabica je poznata po svojoj blagosti i kompleksnim aromama, dok robusta donosi jači, bogatiji okus i veću kremoznost.
Mješavina ova dva tipa zrna pruža balans okusa i arome. Uobičajeni omjeri, poput 80% arabice i 20% robuste, daju savršenu kombinaciju jer arabica ublažava gorčinu robuste.
Ovakve mješavine su popularne u espressu. Donose bogat, pun okus s notama čokolade i orašastih plodova. Kada se doda mlijeko, blend daje kremasti okus s blagim tonovima karamele.
Blendovi arabice i robuste nisu samo za espresso. Idealni su i za crnu kavu, pružajući pun i aromatičan okus. Ovi blendovi su izvrsni kako za jutarnji ritual, tako i za popodnevnu pauzu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!