[FOTO] Na lipičkim bazenima otvorene međužupanijske ljetne igre za osobe s intelektualnim teškoćama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pod motom „Budi in-sudjeluj i zabljesni”, jučer su u Lipiku otvoren „Ljetni bljesak”, druge po redu međužupanijske ljetne igre osoba s intelektualnim teškoćama koje savršeno oslikavaju duh inkluzije i zajedništva. Natjecatelji iz Virovitičko – podravske, Koprivničko – križevačke, Brodsko – posavske, Karlovačke, Međimurske, Grada Zagreba te Požeško – slavonske županije, okušali su se na lipičkim bazenima u raznim igrama zanimljivih naziva, voda iznad glave, gađanje u koš lopticama poredanim po bojama, slalom između bova u vodi i donos loptica, gađanje s lopticama u krugove te štafeta u bazenu.

Sudjelovalo osam udruga

Ideja o održavanju međužupanijskih ljetnih igri rođena je prošle godine, kako bi se osobama s intelektualnim poteškoćama omogućilo sudjelovanje u raznim sportskim aktivnostima na bazenu. Poziv je od 20 udruga iz 13 županija ove godine prihvatilo osam udruga s područja sedam županija. Poznato je kako Pakrac i Lipik duže od desetljeća prepoznaju važnost socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, prvenstveno kroz uslugu organiziranog stanovanja. U posljednje četiri godine, Centar za inkluziju Pakrac – Lipik, koji djeluje kao samostalna udruga pružatelja socijalnih usluga, predvodi ove napore.

– Pakrac i Lipik su središta inkluzivnih aktivnosti, a uz podršku gradske vlasti Pakraca i Lipika te Požeško – slavonske županije ostvarujemo veliki uspjeh „Ljetnog bljeska”, rekla je Neda Miščević, osnivačica Centra za inkluziju Pakrac – Lipik, naglašavajući njihovu predanost inkluzivnim projektima i promicanju aktivnosti za osobe s invaliditetom.

Iako nije mogao sudjelovati, gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, uputio je pozdrave sudionicima, a podršku je iskazao i Darko Havranek, voditelj pakračkog Centra za socijalnu skrb. Natjecanje je otvorila pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević koja je izrazila zahvalnost svima koji predano rade s osobama s intelektualnim teškoćama, naglasivši izvrsnu suradnju s lokalnim vlastima.

U organizaciji ljetnih igri pomogli su i donatori, Lipički Studenac, Pivovara Slavonica, Kocka Prečko. Uz pehare za prva tri mjesta i nagradu za „fair play”, svi sudionici su na poklon dobili vrećice ukrašene simpatičnim razigranim čovječuljkom, inače radom korisnika radnog centra, dok su prigodne poklone kao uspomenu na boravak u Lipiku i Pakracu osigurala lokalna gradska poduzeća LIRA i PCP, Muzej grada Pakraca te turističke zajednice Lipika i Pakraca.

FOTO: mk


PODIJELI S PRIJATELJIMA!