Upoznajte najdugovječnije ravnatelje osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tolerantnost, ljubav, empatija, sve to trebalo bi krasiti jednog ravnatelja ili ravnateljicu, kako osnovne tako i srednje škole. Posao je to koji zahtjeva punu odgovornost, ali i povjerenje učenika, nastavnika i roditelja. Ipak, treba znati da malo ravnatelja na toj funkciji radi više od deset godina jer, po sadašnjem zakonu, ravnatelji škola imaju pravo na dva mandata od po pet godina, tijekom kojih im se “čuva” prethodno radno mjesto u školi. U suprotnom slučaju, ravnatelji mogu ili nastaviti raditi na svojoj poziciji sve dok ih se bira ili mogu potražiti drugi posao izvan škole.

Mi smo odlučili provjeriti tko su oni kojima je staž prešao dva mandata odnosno tko su najdugovječniji ravnatelji osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

IVANA HAIĆ – OŠ VELIKA PISANICA

U Osnovnoj školi Velika Pisanica Ivana Haić ravnateljica je od 2008. godine, a naslijedila je Valeriju Košutić koja je zbog zdravstvenih razloga odustala od mjesta ravnateljice.

– Na natječaju je bila jedna zamolba i tako je Školski odbor prihvatio mene. Od tada moje ravnateljstvo traje već 16 godina. Kada ste dugo ravnatelj, prođe se sve i svašta, od onih prvih ideja i entuzijazma vezanih za renoviranje, izvannastavne aktivnosti, suradnje s kolektivom i sve ono ostalo što daje energiju, do onih teških trenutaka s kojima se suočavamo sada, a govorim o dvoje djece iz Bulinca koje je nastradalo. Važno je u takvim trenucima dati podršku – rekla je Haić.

Brojni projekti

– Tu su jasno i lijepe situacije. Primjerice, naš školski vrt je dva puta proglašen najljepšim vrtom u RH. Tu su i brojni projekti, međuresorna suradnja s našim Ministarstvom obrazovanja, raznim nacionalnim manjinama – dodaje.

Raditi s djecom, ali i roditeljima s godinama je postao teži, navodi.

– Teško je i sve teže raditi s roditeljima i s djecom, sve su veći zahtjevi, a i sve je više učenika koji imaju određene poteškoće te više trebaju individualnog rada. Tu su i kolektivi, učiteljska vijeća, radnička vijeća. Potrebno je pronaći neki balans i biti svima na usluzi kako bi se što bolje i kvalitetnije odradio posao – kaže.

Inače. Haić je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu završila za profesora komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti. Još od 2012. godine voditeljica je Županijskog stručnog vijeća ravnatelja.

Ponovni rad s učenicima

Na pitanje može li se ponovno zamisliti u učionici, Haić spremno odgovara “zašto ne”.

– Zašto ne, to je lijep posao, djeca su iskrena i s njima je uvijek lijepo raditi. Zanimljiv je to posao, može vas napuniti pozitivnom energijom – rekla je Haić te svim budućim ravnateljima poručila da trebaju biti smireni, empatični te se uvijek staviti u kožu drugog čovjeka.

JAROMIR VRABEC – ČOŠ KONČANICA

Nakon deset godina rada u školi, za ravnatelja se odlučio kandidirati i Jaromir Vrabec, ravnatelj Češke osnovne škole Končanica koji je sada na toj funkciji 13 godina. Njegova prethodnica bila je Libuška Klubičko-Palatinuš koja je tri godine bila ravnateljica dok je njezin prethodnik bio Josip Herout – jedan od najdugovječnijih ravnatelja na području BBŽ koji je ravnatelj bio tridesetak godina.

Razlog kandidature

– Htio sam biti ravnatelj jer dolazim iz tog sela pa sam smatrao da mogu više pomoći školi kao ravnatelj nego kao učitelj tjelesne i zdravstvene kulture. Imao sam mogućnost i suradnje s Češkom Republikom s obzirom na to da smo Češka škola, a ta je suradnja, kada sam bio učitelj, bila dosta slaba. To je bio jedan od glavnih razloga moje kandidature jer sam imao viziju kako iskoristiti suradnju, a u tome sam uspio jer nakon 13 godina jako puno surađujemo. Isto tako, imao sam podršku sela jer me mještani znaju od rođenja, a i sam sam završio školu u Končanici – rekao je Vrabec.

Prve godine ravnateljstva bile su posebno izazovne, priča.

– Iako su prve godine bile izazovne, uz pomoć tajništva, osnivača, sve se da naučiti i nije nikakav problem ako imate dobar kolektiv zbog kojeg sam najviše i ušao u treći mandati – zaključuje Vrabec.

DUŠICA VUNIĆ – OŠ BEREK

U Osnovnoj školi Berek Dušica Vunić je na mjestu ravnateljice već 21 godinu, točnije od 2003. godine. Prije te funkcije bila je učiteljica razredne nastave i učiteljica engleskog jezika. Predavala je u svim razredima osnovne škole te je u programu predškole predavala engleski jezik. Njezina prethodnica bila je Ljiljana Herceg koja je sama odlučila prestati biti ravnateljica i vratiti se u svoju struku na mjesto pedagoga.

– Gospođa Herceg bila je moj mentor jer kada sam ja postala ravnatelj nisu postojale edukacije za ravnatelje kao danas. Uveo ih je stručni savjetnik za ravnatelje, gospodin Vlade Matas i hvala mu na tome – kaže Vunić.

Posao učitelja, kaže, nema veze s poslom ravnatelja.

– Ravnatelj je i pedagoški i financijski rukovoditelj škole. Još uvijek ne postoji fakultet za ravnatelja, ima nešto otvoreno na Zadarskom sveučilištu, ali vidjet ćemo kako će to biti verificirano i kvalificirano. Posao ravnatelja je lijep posao koji zahtjeva jako puno stručnosti, znanja, strpljenja, tolerancije i dogovora. U njemu je najljepše što i dalje u tom poslu postoje djeca i sve što radimo, radimo upravo zbog njih. Isto tako, postoji suradnja s roditeljima koja nije uvijek laka, ali moram reći da sam i tu imala veliku sreću jer nikada nisam imala problema s roditeljima koji se nisu mogli s razgovorom ili dogovorom riješiti – kaže.

Svi su u školi jednaki

Ističe Vunić da ravnatelj u školi mora surađivati sa svima i to potpuno jednako.

– Sa svima jednako treba surađivati, bilo da se radi o kuharu, spremaču, računovođi, tajnikom, vozačem ili učitelju. To se može i ostvariti, samo treba jako puno dogovora i razumijevanja – kaže.

Povratak u učionicu

– Iskreno ću reći da je biti u učionici ipak nešto najljepše. Trenutno mislim da bi bilo šteta mene vratiti u učionicu jer devet godina rada u učionici naspram 21 godinu rada u uredu ravnatelja govori puno. Sada sam ravnatelj koji još uvijek ima puno ideja i energije, a sada i već dovoljno iskustva i znanja jer sam kao ravnatelj napredovala u zvanje ravnatelja mentora, odnosno ravnatelja savjetnika. Voljela bih napraviti sve ono što sam zamislila, a hoću li u tome uspjeti, to ćemo vidjeti – rekla je Vunić.

MARIJA PAVIČIĆ – OŠ SIRAČ

Punih 20 godina ravnateljica je i Marija Pavičić. Prije toga je 11 godina radila u razrednoj nastavi nakon čega je bila i na zamjeni hrvatskog jezika. Završila je Pedagošku akademiju, a prije 14 godina školovala se za profesora razredne nastave. Naslijedila je sada već pokojnoj Franju Mika koji je također jako dugo bio ravnatelj OŠ Sirač.

Izazovi ravnatelja

– Kada dođete iz jednog razreda, u kojem je tada bilo puno više djece nego danas, posvećeni ste sasvim toj djeci. Kada dođete u ured, tu je sve drugačije. Prvo morate upoznati što vas sve čeka i koji vas izazovi čekaju, a izazova je doista mnogo. Ima tu puno administrativnih poslova za koje ni ne mislite da vas čekaju, komunikacije s lokalnom zajednicom, Županijom, Ministarstvom, pojedinih udruga, organizacija. Sa svima morate komunicirati, a u razredu imate svoju skupinu koja je vaša i kojoj se posvetite. Bilo je u početku teško i onaj koji misli da je to jednostavan posao, vara se – kaže Pavičić.

Savjet ravnateljima

– Da bi se bio dobar ravnatelj treba prije svega biti dobar rukovoditelj, a komunikacija je vrlo vrlo važna. Morate dati sve od sebe u pojedinim segmentima, ponekad morate biti dosadna, uporni, kada mislite da ništa od svega neće biti, ne treba odustati. Suradnja je jako bitna kao i obrazovanje svakoga dana – zaključila je Pavičić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!