Bjelovarčanin Tibor glavni je chef kuhinje s Michelinovom zvjezdicom: ‘Stigla je nagrada za veliki trud’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska se odnedavno može pohvaliti restoranom s dvije Michelinove zvjezdice te s deset restorana diljem Lijepe naše s po jednom prestižnom zvjezdicom. Jedan od tih restorana je i zagrebački ‘Dubravkin put’ gdje funkciju glavnog kuhara već dvije i pol godine vješto obnaša Bjelovarčanin Tibor Valinčić.

Razgovarali smo s Tiborom o ovom zavidnom postignuću, počecima kulinarske karijere, Michelinovoj zvjezdici i planovima za budućnost.

Počeci ljubavi prema kuhinji

Usprkos tome što je pohađao bjelovarsku Gimnaziju, Valinčić je nakon drugog razreda uzeo stvar u svoje ruke i odlučio se okušati u kulinarstvu koje ga je dugi niz godina privlačilo.

-Oduvijek sam htio ići za kuhara, ali sam išao u gimnaziju. Uvijek je jedan dio u meni htio to probati, dok sam bio između drugog i trećeg razreda gimnazije sam preko ljeta išao probati. Otišao sam u Boškinec i htio sam probati da vidim kako mi to ide, nakon par dana šef je shvatio da me to baš interesira i dao mi je sve više i više posla i tako je malo po malo krenulo i eto nas tu – rekao nam je Valinčić.

Nakon gimnazije, obrazovanje nastavlja u Italiji gdje stječe znanja u području menadžmenta i vođenja restorana.

Učenje i stažiranje diljem Europe

-Što se tiče same škole, završio sam u Italiji Intecci školu za menadžment i vođenje restorana. To je za mene bilo jedno super iskustvo jer sam imao priliku, u Italiji koja ima toliku povijest iza sebe, upoznati kuhare koji imaju Michelinove zvjezdice. Tamo sam imao i prilike obići jako puno restorana te iz prve ruke puno toga doznati – pojasnio nam je sugovornik Valinčić.

Iskustva stečena školovanjem i stažiranjem diljem Europe koristi i danas.

-Svo to iskustvo koristim. Dosta sam i stažirao, u Istri, Austriji, Njemačkoj, bio sam i u Italiji na nekoliko mjesta. Puno toga za obići i svako to iskustvo je doprinijelo ovome – poručio nam je Valinčić.

Rad u restoranu ‘Dubravkin put’

Put ga je na kraju doveo u Dubravkin put, gdje zadnje dvije i pol godine obnaša funkciju glavnog kuhara.

-U Dubravkin put sam došao početkom 2022. godine. U pregovore smo krenuli još 2021. godine, oni su me kontaktirali jer su htjeli raditi neke promjene i podići standard kuhanja i doveli su me direktno na poziciju glavnog kuhara – prisjetio se početaka Valinčić.

Kao i u svakom poslu, i u kulinarskom svijetu timski je rad važan, a poznato je da opuštena atmosfera stvara bolje rezultate.

Tibor Valinčić/FOTO: Instagram profil Dubravkin put

-Svaki put kad imam intervju i govorim o timu odmah mi je cilj reći da ne radimo s grčem u želucu, nema svađa u kuhinji, ne podržavamo nikakve tenzije, uvijek gledamo da bude opušteno jer ako nije opuštena atmosfera ne možeš niti opušteno raditi. Skroz smo prijateljski nastrojeni. Uvijek možemo napredovati na bolje, tomu svi i težimo, ali sam stvarno zadovoljan dečkima, svi do jednog su ispravni ljudi – pohvalio je svoj tim naš sugovornik.

-Dvije i pol godine smo svake dan radili maksimalno koliko smo mogli i trudili se, cijeli tim i ja. Malo po malo i stigli smo tu gdje smo stigli – dodao je Valinčić.

Najmlađi chef s Michelinovom zvjezdicom

Michelinovim zvjezdicama nagrađeni su restorani s najboljom kuhinjom, neovisno o vrsti kuhinje, ali vodeći se po pet kriterija: kvaliteti sastojaka, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane, pristupačnosti cijene i vještini pripreme hrane i kombinaciji začina. Sve je to ispunio i Valinčićev tim i tako se okitio ovom prestižnom nagradom.

-Sad je već prošlo par dana pa su se dojmovi, koliko su mogli, slegli. To nije nešto što samo tako dobiješ, pa je i tu šok. Pogotovo za mene, jer smo se trudili što bolje raditi svoj posao, ali nismo se niti u jednom trenutku trudili kuhati za zvjezdicu, to nam nije bio cilj, cilj nam je bio raditi što bolje svoj posao – pojasnio je bjelovarski chef i dodao kako je cijelom timu iznimno drago što im je rad i trud prepoznat.

Tibor Valinčić ovim je postignućem postao i najmlađi kuhar u Hrvatskoj koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom.

-Ja iskreno nisam to gledao, ali koliko sam upoznat ja sam najmlađi kuhar u Hrvatskoj koji je dobio Michelinovu zvjezdicu – pojasnio je.

Slobodno vrijeme i planovi za budućnost

-Kad uspijem odvojiti malo vremena odem do teretane vježbati i izbaciti stres kojeg, hvala Bogu, ima dovoljno. Kad imam priliku, odem putovati, jesti u dobrim restoranima i to je uglavnom to – rekao nam je o gustom i stresnom rasporedu Tibor Valinčić.

Valinčić dodaje kako, osim na poslu, kuha i doma, no cilj mu je većinom što prije zgotoviti jelo. Ističe kako slobodnog vremena nema puno, stoga mu ga se ne da vrijeme kod kuće provoditi u kuhinji.

Tibor Valinčić/FOTO: Instagram profil Dubravkin put

-Najdraže je uvijek okupiti ekipu i istovremeno kuhati i zabavljati se. Obično je to uvijek nešto na otvorenoj vatri, neki kotlić, gulaš, grah, nekad su to i neki sendviči. Bitno je da je dobra ekipa i neka se nađe neka dobra boca vina – o kuhanju u slobodno vrijeme će Valinčić.

Zanimalo nas je je li kroz obrazovanje diljem Europe i iskustvo u Dubravkinom putu razvio neki vlastiti stil.

-Ne bih rekao da imam niti stil niti filozofiju. Mislim da sam pre mlad da bi se toliko oformio, ali uglavnom mi je bitno da je namirnica dobra i kvalitetna – pojasnio nam je sugovornik.

Nečiju životnu želju Valinčić je postigao nakon dvije i pol godine na čelu kuhinje, zanimalo nas je koji je to konačni cilj u kulinarskoj karijeri.

-Oduvijek je bio plan vratiti se u Bjelovar i otvoriti nešto svoje, nadam se da će tako nešto uskoro doći. Kad otvorim to u Bjelovaru volio bih još i koju zvjezdicu više – zaključio je Valinčić.

FOTO: Instagram profil Dubravkin put


PODIJELI S PRIJATELJIMA!