Kulinarske mudrosti: Otkrili smo u čemu je tajna najboljeg gulaša u županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krajem svibnja u dvorištu Etno kuće u Velikom Trojstvu održana je 10. memorijalna i 21. Međunarodna gulašijada „Ivan Jandrašinec Jandro“, najprestižnije natjecanje u kuhanju vinskog gulaša u županiji.

Sada, kad su se dojmovi napokon slegli, kotlići dobro oprali, a okus najboljeg gulaša ostao samo uspomena, razgovarali smo s pobjednicima ovogodišnje gulašijade, ekipom Vina Janin, kako bi otkrili tajnu najboljeg gulaša u županiji.

O tajnama najboljeg gulaša razgovarali smo sa Slavenom Kurtakom, jednom od dvojice glavnih kuhara u ekipi.

Uigrana ekipa

Budući da je gulašijada cjelodnevna aktivnost, važno je imati dobro uigran tim. Osim samog kuhanja, puno je tu faktora za pokriti. Važno je dobro nasjeckati luk i meso, a ne smijemo zaboraviti niti da se vinski gulaš ne kuha žedan.

-Nas je u ekipi bilo 14 ili 15, ali nas dvoje smo kuhali, ostali su većinom bili podupirući članovi. Družimo se, idemo na gulašijade i uživamo – rekao nam je Slaven Kurtak.

Iako je ekipa brojna, odgovornost ipak pada samo na dvoja leđa.

-Ostali nisu čak niti savjetnici, oni samo probavaju što bi trebalo dodati, ali većinom to nas dvoje odlučimo o tome kako što ide. Svatko svoje kaže, netko voli ljuće, netko slanije, a onda to sve skupa ode u nedogled – kroz smijeh nam je rekao Kurtak.

Ekipa Vina Janin nisu stranici niti na velikotrojstvenoj, a niti na ostalim županijskim gulašijadama i ostalim gastro manifestacijama.

-Mi smo se sad treći put prijavili što se tiče gulašijade. Uvijek nešto doma spremamo, od roštilja, kotlovine, uvijek neke kulinarske delicije pripremamo. Bilo to na rešetki, na ražnju ili u kotliću na žlicu, uvijek nešto kemijamo i probavamo i uvijek super ispadne – dodao je Kurtak.

Tajni sastojci?

Kroz razgovor s Kurtakom otkrili smo da je tajni sastojak dobrog vinskog gulaša dobar tajming.

-Nema nikakvih posebnih sastojaka. Bitno je da se luk izdinsta dobro, ako se luk ne izdinsta dobro imate problem s komadićima luka – rekao nam je o važnosti temeljca Kurtak.

Osim luka, veliku ulogu u završnom dojmu igra i krumpir.

-Bitna stvar kod vinskog gulaša je kad se krumpir stavi kuhati. Netko stavi ranije pa mu se raskuha, on se mora kuhati 20 do 25 minuta, ovisno od krumpira do krumpira. Važno je da on bude ne prekuhan, a da ne bude tvrd i da ima svoje oštre bridove kako se i reže za vinski gulaš – otkrio nam je sugovornik.

Kod pripreme valja biti oprezan i s odabirom mesa, za kojeg Kurtak ističe da je od iznimne važnosti.

-Meso također ne smije biti prekuhano, niti pretvrdo, žilavo. Kad se reže meso, mi recimo od 10 kila mesa, 2 i pol kile izbacimo van. Što masnoće, što žilica od mišića – rekao nam je Kurtak.

-Rezanje mesa je isto važno, da budu isti komadi. To je sva mudrost što se tiče toga – dodao je.

Sugovornik objašnjava kako je za uspješnu kombinaciju svega navedenog najvažniji tajming. Osim mesa, krumpira i luka, u pobjednički vinski gulaš idu i dva – tri češnja češnjaka, te dok se još luk dinsta, dodaje se crvena paprika.

-Neki stavljaju i mrkvu, ona ne ide u vinski gulaš. Kasnije se ljute, kako to da nisu ništa osvojili. U vinski gulaš ide meso, krumpir, luk se dinsta, dva tri češnja češnjaka, još dok se dinsta luk crvena papira i to sve što ide unutra – rekao nam je i najčešće greške prilikom kuhanja vinskog gulaša Kurtak.

Gulašijada u Velikom Trojstvu

Zbog svoje duge tradicije, velikog broja natjecateljskih ekipi i međunarodnog karaktera, gulašijada u Velikom Trojstvu razvila se u najveću i najvažniju gulašijadu u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

-Prve godine kad smo se prijavili bilo je 70-ak ekipa, prošle godine preko 60, ove godine isto, nisam još vidio da igdje u županiji ima više natjecatelja – o gulašijadi u Trojstvu će Kurtak.

Važno je napomenuti kako, iako se radi o natjecanju gdje je pobjeda zavidno postignuće, poanta gulašijade druženje i zabava, a dobra kapljica vina uz fini gulaš samo je šlag na tortu.

-Tko osvoji prvo, drugo ili treće mjesto ne mora razmišljati hoće li nositi kotlić doma pun, to sve za čas ode. Nekad ga ne treba niti prati, kad se pomače s kruhom – kroz smijeh će sugovornik.

Obrana naslova

-Nama je prvenstveno cilj doći se podružiti, malo popiti, proveseliti se. Bili smo šesti prošle godine, ove godine smo to malo ozbiljnije shvatili, nismo očekivali baš da ćemo biti prvi, očekivali smo negdje treće – četvrto mjesto – poručili su iz ekipe Vina Janin.

Ekipa polako kreće s pripremama za iduću gulašijadu. Radi se o napornim pripremama po kućama za odmor, vinogradima i vikendicama, a kažu i kako će iduće godine probati obraniti naslov.

-Što se tiče obrane naslova, mislim da se još nije dogodilo niti jednom da ista ekipa više puta odnese prvo mjesto. Mi se nadamo najboljemu, a nama je najbolje kad se mi dobro provedemo tamo – zaključio je Slaven Kurtak.

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!