Od cijene maslaca vas boli glava? Ali za to postoji rješenje i uopće nije komplicirano. Evo koje…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom posljednjih mjeseci, cijene maslaca diljem Europe značajno su porasle, a za pakiranje od 250 g potrebno je izdvojiti i do 4,39 eura, što je gotovo 33 kune. Ove cijene mnoge su ljude potaknule da potraže alternative, a jedna od njih je domaći maslac, za čiju pripremu treba samo jedan sastojak.

Iako pogled na cijene slatkog vrhnja (vrhnja za šlag), jedinog sastojka potrebnog za pripremu maslaca, ne ulijeva previše nade u značajnu uštedu. Svakako i ušteda od par centi dobro dođe. Za pakiranje od 500 ml, koliko nam je i potrebno, treba izdvojiti 3,89 eura. Stoga, ako se netko danas osjeća posebno znatiželjno i odluči se okušati u pripremi, u nastavku će pronaći podsjetnik na jednostavnost samog postupka.

Za pripremu savršenog domaćeg maslaca, sve što vam je potrebno je slatko vrhnje. Ako posjedujete samostojeći mikser ili multipraktik, cijeli proces bit će izuzetno jednostavan – dok uređaj obavlja sav posao, vi se možete opustiti uz šalicu čaja ili kave.

Trebat će vam samo 500 ml ohlađenog slatkog vrhnja koje ćete staviti u zdjelu i miksati. Od ove količine dobit ćete oko 250 g maslaca. U početku će se vrhnje pretvoriti u šlag, a zatim će se tekstura promijeniti, a masnoća će se odvojiti od tekućine. Najvažniji je visok postotak mliječne masti u vrhnju, koji će vaš maslac učiniti bogatijeg okusa.

Nakon toga, smjesu stavite u gazu ili cijedilo i procijedite mlaćenicu, ostavljajući da kratko odstoji kako bi se višak tekućine dodatno ocijedio. Kada završi proces cijeđenja, još jednom čvrsto stisnite gazu, a kao koristan trik možete u smjesu dodati hladnu vodu i dobro istisnuti. Time ćete se riješiti preostale mlaćenice koja bi mogla uzrokovati kiseli okus i brže kvarenje maslaca.

Dobiveni maslac potom zamotajte u papir za pečenje ili stavite u kalup te spremite u hladnjak, gdje će biti spreman za upotrebu kad god vam zatreba.

Kako bi cijeli proces bio jasniji prilažemo videozapis.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!