U Kokincu zasađeni javori, divlje trešnje i crni borovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – I ove godine Grad Bjelovar uključio se u nacionalnu akciju “Zasadi stablo, ne budi panj” kojom se razvija ekološka svijest o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Za ovogodišnju sadnju drveća, Grad je odabrao naselje Kokinac i okoliš tamošnju novoobnovljene područne škole. Suradnja je provedena s Hrvatskim šumama, Upravom šuma Podružnice Bjelovar i Topničko-raketnom pukovnijom.

– Hrvatske šume akciji su dale veliki doprinos, od idejnog rješenja koje sve biljke mogu dobro uspijevati pa do donacija koje su dale. Samu sadnju izvode pripadnici vojske i naravno i sami mještani Kokinca kojima cijela akcija zaista puno znači. Cijela ekipa koja je sudjelovala u akciji govori koliko se puno toga može napraviti zajedničkim snagama – rekla je dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec.

Željka Bakran iz Uprave šuma podružnice Bjelovar otkriva koje su biljke posađene.

– Posadili smo gorski javor, divlju trešnju i crne borove. Nadamo se da će budućim korisnicima biti lijepo i da će okoliš uz biljke biti puno ljepši i bolji. Poznato je da drveće ima važnu funkciju, da štiti od buke i prašine, a daje i jednu posebnu mikroklimu – kaže Bakran koja je ujedno pozvala sve zainteresirane građane da se 12. i 13. ožujka odazovu zajedničkim sadnjama u šumi. Prijaviti se mogu na službenim stranicama Hrvatskih šuma gdje građani mogu odabrati Podružnicu gdje žele pošumljavati. Također, postoji još niz sličnih akcija koje se očekuju ove godine, kaže satnik Stjepan Herceg iz Topničko-raketne pukovnije.

– Tijekom lipnja predstoji nam suradnja s lokalnom zajednicom vezanom uz uređenje dječjih igrališta. Nadam se da će nam Covid situacija dopustiti da odradimo sve aktivnosti onako kako smo planirali – rekao je Herceg.

Nada se Herceg povoljnim mjerama jer potreba za ovakvim akcijama sve je više, a svako posađeno stablo je napredak i nada u bolje sutra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!