Dječji vrtić uštedio 167 tisuća kuna, otkrili na što planiraju potrošiti višak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dječji vrtić Bjelovar prošle je godine ostvario višak poslovnih prihoda koji je, između ostalog, rezultat gradskih projekata poput energetskih obnova te uvođenja poslijepodnevnih smjena i produljenoga boravka. U posljednje tri godine u sustav vrtića zajedničkim je snagama Grada i gradskog vrtića uloženo oko 35 milijuna kuna. Gradonačelnik Dario Hrebak otkrio je zašto je došlo do uštede u vrtiću te na što će se višak novca utrošiti.

-Energetske uštede su dale svojih rezultata pa sam jučer potpisao odluku kojim dozvoljavamo vrtiću prijenos 167 tisuća kuna ušteđenih u prošloj godini kao višak poslovanja u ovu godinu, a oni će taj iznos utrošiti na nabavku novog električnog vozila za vrtić, dodatnu opremu i kupnju novih igračaka – izjavio je Hrebak te dodao da je cilj da se nakon obnove infrastrukture poradi i na uređenju interijera te dizanju standarda vrtića u vidu opreme, didaktičkih pomagala te edukaciji djelatnika. Naglasio je da vrtić nema kredita već da ih je sve podigao Grad koji kredite diže na razdoblje od dvije do tri godine te kako se zadužuje po kamatnoj stopi od 0,74 posto.

Ova ušteda iznenadila je ravnateljicu Dječjeg vrtića Bjelovar, Annu Lauš.

-Nismo se nadali uštedi, troškovi se iz godine u godinu povećavaju, no zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika, grada i projektima koji se provode posljednjih nekoliko godina došlo je do toga da se možemo pohvaliti time da imamo jednu ovakvu uštedu koja će nam dobro doći. Pokušat ćemo  aplicirati za neka sredstva kako bismo kupili električni automobil koji bi nam bio isplativ budući da u gradu postoje mjesta za njihovo punjenje pa bi za nas to značilo besplatno gorivo – istaknula je ravnateljica. Dječji vrtić Bjelovar polazi otprilike 480 mališana u 24 skupine, a planira se upisati još dodatne tri skupine. Ove godine za upis bi se na razini grada trebala moći koristiti i aplikacija koja je trenutno u testnoj fazi.

Ravnateljica se veseli i novom vrtiću u Gudovcu koji će se grijati na malu solarnu elektranu, zbog čega ne bi trebali imati troškova električne energije.

-Jako se veselimo takvom, samoodrživom objektu koji će se preko elektrane opskrbljivati energijom, a budući da je i energetski održiv vjerujem da će i drugi troškovi režija biti minimalni – navela je Lauš te dodala kako se sav uložen novac isplatio. Gradonačelnik Hrebak istaknuo je da će navedeni vrtić proizvoditi nešto više energije nego što mu je potrebno u čemu se također dokazuje racionalnost ovog i sličnih projekata, a pohvalio se i činjenicom da Grad nema više nikakvih sredstava namijenjenih popravljanju obrazovnih ustanova jer se jednostavno nema više što popravljati. (BB)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!