Vraćena ploča Gustavu Perlu-Bendi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što je prošle godine uništena, spomen ploča bjelovarskom antifašisti Gustavu Perlu-Bendi je ponovno vraćena na njegovu rodnu kuću. Time se, poručuje Udruga antifašističkih boraca Bjelovar, iskazuje poštovanje prema žrtvi boraca za slobodu. Spomen ploča Gustavu Perlu – Bendi je ponovo izrađena i postavljena zahvaljujući razumijevanju i pomoći Grada Bjelovara, a na inicijativu UABA i SNV Bjelovara.

-Nadamo se da je ovo posljednje vandalsko ponašanje tih nesretnih, nesređenih, ali opasnih osoba za okolinu, koji uništavaju, ne stvaraju, rade zlo i nanose sramotu Bjelovaru i Hrvatskoj. Grad Bjelovar se ponosi građanskim i multietničkim društvom i upravo je suprotno, a svojim životom i žrtvom Gustav Perl – Benda je tome dao značajan i neizbrisiv doprinos – naglašava zamjenik UABA Bjelovar Nenad Nekvapil.

Gustav Perl Benda je Bjelovarčanin židovskog porijekla koji je s braćom Dolinar bio jedan od osnivača današnjeg stolnoteniskog kluba. Poginuo je 5.listopada 1941. u Koprivnici u neuspjelom pokušaju atentata na ministra u ustaškoj vladi Milu Budaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!