Fran, Tomislav i Filip ostvarili sjajne rezultate na državnom natjecanju mentalne aritmetike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na što prvo pomislite kada čujete riječ „Aloha“? Da, to doista je havajski pozdrav, ali to je toliko više od pukog pozdrava. ALOHA mentalna aritmetika poseban je program koji se provodi diljem Hrvatske, a bavi se stimulacijom intelektualne i kreativne sposobnosti djece te doprinosi razvoju mozga. Jedan takav program u Bjelovar je prije četiri godine dovela prof. Sonja Maletić, defektologinja i logopetkinja koja je, kako nam priča, u okviru svog logopedskog centra, razmišljala da u Bjelovaru može postići još nešto više. U tome je itekako uspjela jer sada ALOHA Bjelovar ima sjajne mlade mentalne Supermane koji svoje znanje iskazuju na razini cijele države.

Upoznajmo ih!

– Prije četiri godine doveli smo Aloha mentalnu aritmetiku u Bjelovar. Sada su kod nas neke generacije već završile izučavanje jer svaki nam semestar traje tri mjeseca. Aloha je program koji potiče razvoj puno vještina kao što su primjerice kreativnost, pažnja, opažanje, analitičke sposobnosti. Djeca koja se upišu ne računaju samo na abakusu, na prstiće i mentalno već razvijaju i sve navedene vještine. Za sada imamo 37-ero upisane djece. Svake godine provodi se natjecanje na nacionalnoj razini pa smo tako prve godine imali djevojčicu koja je u kategoriji predškolaca (Tiny Tots) bila prva u Hrvatskoj. Druge godine smo imali dječaka koji je bio drugi u Hrvatskoj u svojoj kategoriji „Kids2“. I ove godine imamo troje nagrađenih koji su osvojili zavidne rezultate na petom Nacionalnom natjecanju – kaže Maletić.

Glavne nagrađene zvijezde su Fran Matijaš koji je osvoji prvo mjesto u kategoriji „Kids2“, Tomislav Božac osvojio je drugo mjesto u kategoriji „Pre Kids“ dok je treće mjesto u kategoriji „Tiny Tots“ osvojio Filip Mihalinec.


– Jako sam zadovoljan, iako mi je malo žao što nisam osvojio dodatnu nagradu koja je bila putovanje. No, još će biti prilika. U programu Alohe računamo na abakus, možemo mentalno i na ruke. U program se mogu upisivati djeca od četiri do 13 godina, imamo razne stupnjeve, a nakon svakog pišemo ispit kako bi provjerili znanje. Moramo imati 60 posto kako bi išli na sljedeću razinu – priča nam Fran koji kaže da mu je najdraže mentalno računanje.

– Inače mi je najdraže mentalno, ali kada moram nešto računati brzo i kako bih bio siguran, onda mi je najdraži abakus. Što se tiče natjecanja, očekivao sam da će biti još teže jer u školi radimo slične zadatke – rekao je Fran.

Fran Matijaš

Fran je trenutno treći stupanj, a treba napomenuti da ih ima čak osam. Želja mu je i dalje se nadograđivati jer, kaže, aritmetika mu je dosta pomogla i u školi. Fran ima 11 godina i ide u II. OŠ Bjelovar.

Ponos nije skrivala Franova trenerica Martina Sabađija Bokan koja je Aloha trenerica pet semestara. Martina je trenerica i Tomislavu na kojeg je posebno ponosna zato što je Tomislav u kratko vrijeme postigao sjajne rezultate i to na državnoj razini. – Pripremali smo se tako što smo dobili materijale za natjecanje. Djeca su na samom natjecanju dobila 70 zadataka te su mogli birati žele li računati mentalno, na prstiće ili abakus. Mogli su izabrati kojim su načinom najbrži. Štopa se vrijeme, a kada dođe kraj djeca spuste olovke i tko je najbrži postigne najbolje rezultate. Jako sam zadovoljna napretkom djece, a taj se napredak vidi iz tjedna u tjedan. Tomislav me jako iznenadio. Inače imamo 12 Aloha treninga, a on se tek upisao na četvrtom. U samo dva sata nadoknade koje smo s njim imali, on je osvoji predivan rezultat – s ponosom ističe Franova i Tomislavova trenerica Martina.

Tomislavu je trenerica davala podršku i u razgovoru s nama pa smo tako uz pomoć nje saznali da Tomislav najviše voli mentalno rješavanje zadataka. – Na natjecanju sam mentalno uspio riješiti 38 zadataka u pet minuta. Sviđa mi se u Alohi, htio bih učiti do tisuću, ali me množenje baš i ne zanima – priča nam Tomislav koji je stigao do drugog stupnja Aloha programa.

Dobitnik treće nagrade, Filip Mihalinec još uvijek je vrtićarac u vrtiću Ciciban, ali s ponosom ističe da uskoro kreće u III. OŠ Bjelovar u prvi razred. – Jako mi je bilo zabavno kroz ovih 12 tjedana koliko sam u Alohi i lijepo se provodim – kaže Filip.

Tomislav Božac i trenerica Martina Sabađija Bokan

Otkriva nam Filip da su u sklopu natjecanja imali i party. – Imali smo mali party gdje su nas zabavljali Balonko i slikarica dok su nam medalje dijelili John Neuron i teta Rebeka Eureka – naši likovi iz Alohe. Bilo je baš super, upoznao sam nove prijatelje, a imali smo i disco kuglu. Htio bih ići i dalje na višu razinu, a do sada sam naučio brojeve do devet – priča nam Filip.

Trenerica predškolske djece koja je ujedno i Filipova trenerica, Matea Puhek ništa manje nije ponosna od svoje kolegice. – Budući da sam odgojiteljica, vodim predškolsku djecu odnosno “Tiny Tots”. Raduje me kada vidim koliko oni zapravo napreduju putem treninga i koliko su roditelji, a samim time i djeca, zadovoljni. Iako se radi o vrsti učenja, djeca se jako zabavljaju i svi nam vrlo rado dolaze. U Alohi sam zapravo drugi semestar i jako sam zadovoljna. Kod predškolske djece je jedina razlika u pripremama ta što su moja djeca mogla nastupiti samo mentalno ili na abakusu budući da još nisu došli do stupnja da računaju na prstiće. Filip je tek krenuo na Alohu i zato me jako ugodno iznenadio koliko je zadataka riješio jer je vježbajući kod kuće riješio puno manje zadataka nego na natjecanju. Marljivo je radio i zato je i ostvario takav rezultat – rekla je Puhek.

Filip Mihalinec

Sonja Maletić pojasnila je da se djeca u Alohu upisuju kroz deveti mjesec za listopad pa taj semestar traje do polovice siječnja. Zatim su upisi ponovno u veljači za ožujak gdje taj drugi semestar traje do polovice lipnja. To znači da se djeca svake godine imaju prilike dva puta upisati u Alohu – ovisno o tome koliko djeca imaju godina. Treba napomenuti da predškolci uvijek kreću s “Tiny Tots1” dok osnovnoškolci kreću s “Kids1” što znači da neovisno u koji djeca idu razred, uvijek se upisuju u prvi stupanj.

U Hrvatskoj već sada postoji više od 40 centara Alohe dok Maletić vodi Bjelovar, Kutinu, Đurđevac, Čazmu i Daruvar. Oko 850 djece u Hrvatskoj uključeno je u Alohu što dokazuje koliko je uspjeh Frana, Tomislava i Filipa zapravo velik. Čestitamo dečkima i želimo im da samo tako nastave, stupanj po stupanj, uspjeh po uspjeh.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!