U ljekarnu na Korzu na cijepljenje, ali i po covid potvrdu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/VELIKO TROJSTVO – Nakon najava da će se građani uskoro moći cijepiti i u tri ljekarne (po jednoj u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku) kako bi se na punktovima izbjegle gužve te cijepljenje postalo još dostupnije, Bjelovarčani će ipak morati još malo pričekati. Premda su u Gradskoj ljekarni na bjelovarskom Korzu spremni, a imaju i dogovor s jednim liječnikom koji bi zainteresirane građane cijepio, čeka se usuglašavanje protokola viših institucija, govori Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar.

– Još uvijek čekamo protokole Hrvatske ljekarničke komore koji se moraju usuglasiti s HZZO-om i Ministarstvom zdravstva. Čim dobijemo protokole, ljekarne su spremne za pružanje svog prostora za potrebe provođenja cijepljenja protiv covida. Imamo dogovor s jednim liječnikom, a s drugima smo u pregovorima kako bismo imali mogućnost što više cijepiti – otkriva. Vjeruje da će možda i do kraja ovog tjedna sve biti dogovoreno te da će moći početi s cijepljenjem.

Građanima će na raspolaganju biti sva cjepiva, dakle Pfizer, Moderna, AstraZeneca te Johnson. Zasad se ne zna točno hoće li se biti potrebno naručiti ili najaviti, no pretpostavlja se da će građani moći u određenom terminu, kada je liječnik pristuan, doći u ljekarnu i cijepiti se. Vjerojatno će se zbog mogućih gužvi morati osmisliti raspored, navodi Fehir Šola. Što se tiče covid potvrda, one se izdaju i sada.

– U svim ljekarnama se mogu dobiti covid potvrde, a cijepljenje je za sada organizirano samo u centralnoj ljekarni na Korzu. Covid potvrde mogu dobiti oni koji su primili obje doze cjepiva, bez obzira na to gdje su se cijepili, kao i oni koji su preboljeli covid – pojašnjava te ističe kako se potvrda izdaje nakon što se u sustavu preko OIB-a provjeri zadovoljavaju li sve potrebne uvjete. Fehir Šola napominje kako se potvrde izdaju samo za osobu koja je došla po nju osobno, ne može se preuzeti potvrda za prijatelje ili kolege. Iz ljekarne u Velikom Trojstvu rekli su nam da pri izdavanju covid potvrda paze na to tko dolazi po njih, ali moguće je preuzeti potvrde za supružnika, roditelja ili dijete ako oni sami ne mogu doći. Farmaceutska tehničarka Ivana Šimić otkrila je da je interes velik.

– Ima dosta interesa građana. Ne mogu vam reći koliko je točno covid potvrda dosad izdano, ali otkad se ta mogućnost nudi, po svoje potvrde dolazi i po pet ljudi dnevno – ističe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!