Eto što je društvenim poduzetništvom zakuhao BCRCD

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je od danas bogatiji za još jedan restoran. Na mjestu nekadašnje Stare ure je niknula Ura koja je posebna po tome što je to restoran otvoren kroz milijun i 126 tisuća kuna vrijedan EU projekt Food 4 you tvrtke Ured 4 you, tvrtke Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva. Taj je novootvoreni restoran primjer društvenog poduzetništva kroz koji je već zaposleno nekoliko ljudi.

-Kroz provedbu projekta je zaposleno dvoje ljudi, voditelj projekta i ja kao asistentica voditelja projekta i kroz restoran za sada zapošljavamo četvero ljudi – navodi asistentica voditelja projekta Anita Filipović.

Konobari i kuhari plaću neće primati iz projekta već će ju morati zaraditi sami. Kako je riječ o projektu društvenog poduzetništva on ima i svoju socijalnu komponentu, pa će svakog dana otprilike deset posto obroka koje će prodati pokloniti osobama slabijeg imovnog stanja. Pri tome će paziti da nitko od onih koji će imati pravo na takav besplatan obrok ne ostane bez njega.

-Nama ne znači ništa dva-tri obroka više, spremni smo to odraditi. Ako u jednom danu bude 50 obroka, a u drugom 55 to uopće nije bitno jer ćemo onima za koje se obvežemo taj topli obrok svakako donirati – ističe voditelj projekta Željko Pavleković.

Ne meniju su dnevna jela, a la carte jela, mesni specijaliteti, deserti. Na svoje će doći ljubitelji makedonske kuhinje jer su u jelovniku i neke njihove tradicionalne delicije, a kod priprave jela, kaže Pavleković, nastoje koristiti što više lokalnih namirnica.

-Meso uzimamo od lokalnih mesara za koje znamo da uzimaju meso iz našeg kraja, a s OPG-ima smo sklopili ugovore za voće i povrće – navodi Pavleković.

Nada se da će time Ura opravdati očekivanja koja s obzirom na njenog prethodnika nisu mala, a i kada EU projekt završi Ura će, kaže, kucati i dalje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!