Bjelovarska knjižnica dobiva novi bibliobus, stići će taman za 50. rođendan jedinstvene službe!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bibliobusna služba Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ iduće godine proslavit će 50. obljetnicu djelovanja, a za rođendan će se počastiti – novim bibliobusom! Novo vozilo nabavit će se u sklopu projekta ‘Moja putujuća knjižnica’ za čiju provedbu je bjelovarska knjižnica na natječaju ‘Čitanjem do uključivog društva’ Ministarstva kulture i medija osigurala 1.869.944,00 kuna. Osim nabave novog bibliobusa, u sklopu provedbe dvogodišnjeg projekta, koji podrazumijeva i provođenje kreativnih radionica za djecu i odrasle, bit će zaposlene i dvije osobe. Inače, na spomenuti natječaj stiglo je preko stotinu prijava, a zeleno svjetlo dobilo je svega 12 projekata!

-Na ovaj natječaj smo se javili prvenstveno zbog nabave novog bibliobusa. Takvi natječaji su rijetki i ovo je bila prilika koju nismo smjeli propustiti. Naime, sadašnji bibliobus je u lošem stanju, ni danas zbog kvara nije otišao na teren, a prošle godine na terenu je bio svega 101 put. Zbog čestih kvarova na vozilu je zapravo bio upitan opstanak službe – kazala je na početnoj konferenciji projekta ravnateljica Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ Vjeruška Štivić, koja je zahvalila konzultantici Adeli Zobundžiji na pomoći kod izrade projekta te Gradu Bjelovaru koji u njemu sudjeluje kao partner. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kazao je kako je činjenica da je bjelovarski projekt prošao unatoč jakoj konkurenciji dokaz da se u Gradu radi dobar posao.

-Sjetimo se, Bjelovar je među najuspješnijih deset gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova. Posebno mi je drago zbog ovoga projekta jer sam nekada i sam, kao školarac u Gudovcu, svakog drugog utorka nestrpljivo čekao dolazak bibliobusa – kazao je Hrebak.

No, bibliobus bjelovarske knjižnice redovito putuje i puno dalje od Gudovca. Konkretno, zaustavlja se na 46 lokacija diljem Bjelovarsko-bilogorske županije, a redovito svraća i u zatvor. Koliko je takva vrsta usluge važna za stanovništvo u udaljenim, ruralnim područjima, ilustrirala je voditeljica Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice Neda Adamović.

-Od 18 općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 15 nema knjižnicu, a nema je ni većina područnih škola. To pokazuje kolika je važnost bibliobusa u našoj zajednici – kazala je Adamović.

Da uloga bibliobusa nije svedena samo na dostavu knjiga, dokazuju i projekti koji se u njemu provode te neki novi, koji tek trebaju zaživjeti.

-Riječ je o tri programa. “Teta, pročitaj i moju” i “Otputujmo u priču” su stari programi, dok je “Učimo zajedno svi od 3 do 103” potpuno novi program, a riječ je o radionicama za predškolce za poticanje rane pismenosti i informatičkim radionicama za starije koji djecu dovode u igraonicu – pojasnila je voditeljica Bibliobusne službe Dražena Rajsz.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!