Na korzu možete kupiti domaći med i sir, ali i svijeće i rukotvorine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tradicionalno uz Dan Grada na bjelovarskom korzu se održava sajam lokalnih proizvoda. Svoju ponudu prezentira dvadesetak proizvođača koji su svoje štandove i kućice otvorili već ovog prijepodneva. Najviše je pčelara, a među njima je i Bjelovarčanin Petar Milovac od kojeg osim meda i ostalih pčelinjih proizvoda možete dobiti i odgovore na sve što vas o pčelama i njihovim proizvodima zanima, a pitanja ima.

-Najčešće pitanje je, je li med domaći, što je malo čudno, ali imamo analizu za med, pa nema problema. Građani pitaju i za što je koji med dobar, koji je najfiniji – priča Milovac.

Mednim početnicima i onima kojima med nije omiljena hrana taj mladi pčelar preporučuje cvjetni med čiji je okus blaži. No, kako je zbog vremenskih neprilika svake godine meda i pčela sve manje dio pčelara širi proizvodnju. Jedan od njih je Darko Novotni koji od nedavno proizvodi i suvenire, konkretno mirisne i rezbarene svijeće što je, kaže, bio logičan nastavak proizvodnje.

-S obzirom na to da se bavimo medom i naša prodaja je takva da u principu idemo po sajmovima ovo nam je apsolutno nadopuna – kaže Novotni.

Kod odabira mirisa i izgleda se vodim onim da ako sviđa njemu i njegovoj supruzi, onda će se svidjeti i drugima, a svaka rezbarena svijeća je pri tome, ističe, unikat.

-Ne možemo napraviti dvije iste i to sporo ide, možemo napraviti najviše deset takvih svijeća na dan – ističe bjelovarski pčelar i svjećar.

Svoje tekstilne rukotvorine u središtu Bjelovara prezentira i Ana Kalamiza. Počela je sa spremalicama, pa proizvodnju proširila na torbe, pregače, pernice, novčanike, igračke, ali i na slikovnice napravljene također od tekstila. Sve je, kaže lijepo, praktično i izdržljivo, pa se time vodi i kod izrade slikovnica.

-Došla sam na tu ideju jer imam oko sebe male djece koja slikovnice žvaču, diraju rukicama koje su umrljane čokoladom, pa se to brzo zamaže, a ove se operu i djeca ih mogu opet gledati – kaže Kalamiza.

Slikovnice, rukotvorine, ali i med, sir, zimnicu i voćna vina na bjelovarskom se korzu mogu kupiti sve do 29. rujna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!