Bjelovar je za rođendan dobio prvu taktilnu slikovnicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovaj tjedan Bjelovar je obilježio Dan grada, a kako to inače biva kada je nekome rođendan, pokloni i čestitke Gradu su pristigle sa svih strana. Grad je tako na poklon dobio prvu taktilnu slikovnicu pod nazivom “Gledam, slušam i osjećam Bjelovar” čije su autorice knjižničarka Ivana Blažeković i Branka Mikačević iz Dječje knjižnice Petar Preradović.

– Taktilna slikovnica najviše se koristi u radu s djetetom koje ima oštećen vid ili je slijepo. Nju moramo promatrati kao pomagalo u samom odgojno-obrazovnom procesu djeteta s oštećenjem vida. Osim toga, slijepo ili slabovidno dijete takvu slikovnicu može percipirati putem dodira – kaže Mikačević.

Riječ je o prvoj taktilnoj slikovnici o gradu Bjelovaru. – Prilagodile smo potpuno tekst, ali isto tako i sliku. Ovim putem htjele bismo se zahvaliti Udruzi slijepih Bjelovar i gospodinu Draženu Kokotiću koji nam je tekst prilagodio i preveo na brajicu. Slikovnica, osim što se u fizičkom obliku nalazi na Dječjem odjelu knjižnice, ona je isto tako napravljena i u digitalnom obliku. Nakon što naša kolegica volonterka napravi slikovnicu i na znakovnom jeziku, ona će se postaviti na službene stranice knjižnice. Tako će, osim korisnika knjižnice predškolaca, djece koja ne čuju, slikovnicu moći koristiti i djeca koja ne čuju – dodaje.

Priznaje Mikačević da taktilnu slikovnicu nije lako napraviti. – Da bismo slikovnicu uopće napravili, moramo poštivati neke zakonitosti. Osim dobi djeteta, moramo paziti na vrstu i stupanj teškoće, razvojnu razinu te iskustvo kojim samo dijete raspolaže. Isto tako, moramo paziti da slikovnica nema nekih sitnih dijelova kako bi spriječili gušenje i slično. Takve slikovnice stoga moraju biti čvrste, imati krute stranice. Najčešće su to slikovnice koje imaju kartonske stranice kao i naša o gradu Bjelovaru koja je, slobodno možemo reći, napravljena kao dar našem gradu za rođendan – priča Mikačević.

– Važno je imati i označavati stranice. Mi smo zato dale oznaku svakoj stranici gdje je tekst kako bi slijepa i slabovidna osoba znala gdje dolazi tekst s brajicom. Tekst uvijek mora biti na tamnijoj podlozi dok je slika kontrastno na svjetlijoj podlozi – kaže.

U slikovnici se nalaze i motivi koji su, jasno, vezani za grad Bjelovar. – Slike moraju biti vrlo jednostavne. U slikovnici se spominju motivi knjižnice, korza, paviljona, Gradskog muzeja, crkve, vojarne, gradonačelnika, Doma kulture, Gradske tržnice te na kraju ljudi čine naš prekrasan grad Bjelovar – rekla je Mikačević.

Spomenimo još da projekt izrade taktilnih slikovnica nije novost u bjelovarskoj knjižnici jer u suradnji s djecom i mladima s teškoćama u razvoju prijašnjih godina napravljeno je niz slikovnica koje se mogu pronaći na Dječjem odjelu knjižnice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!