Učenici bjelovarske Gimnazije nastavu već prate od kuće, od idućeg tjedna online idu svi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Četvrtina aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji odnosi se na školarce i nastavnike. Prema jučerašnjim podacima, na koronavirus je bilo pozitivno 3.820 učenika i 554 nastavnika.

Bjelovarsko-bilogorska županija nije iznimka, virus ‘divlja’ i po ovdašnjim školama pa je sve više razreda koji nastavu imaju putem interneta. Zbog velikog broja zaraženih učenika od jučer je na C model nastave prešla bjelovarska Gimnazija.

-U listopadu bilježimo veći broja zaraženih među školskom djecom, i u osnovnim i u srednjim školama. Od početka mjeseca do jučer imalo smo 106 potvrđenih slučajeva među školskom populacijom – kazao nam je v.d. ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac. Dodaje kako je situacija u dječjim vrtićima za sada po kontrolom i nema značajnog broja oboljelih.

Trupac napominje kako odluku o eventualnom prelasku na online nastavu donose same škole u dogovoru s osnivačem, dok epidemiološka služba tek određuje samoizolaciju.

-Kad je u razredu jedno oboljelo dijete, u samoizolaciju idu samo učenici koji su se nalazili u krugu od dva metra od njega. No, ako je u razredu više zaraženih učenika, to znači da se zaraza počela širiti pa u samoizolaciju stavljamo cijeli razred – pojašnjava Trupac, dodajući kako je tijekom mjeseca bilo takvih slučajeva. Odluku Gimnazije da se prijeđe na online nastavu drži dobrom.

A idući tjedan bjelovarskim gimnazijalcima mogli bi se pridružiti i svi ostali učenici u Hrvatskoj. Još uvijek se čeka odluka Ministarstva obrazovanja o tome hoće li se idući četvrtak i petak, dva radna dana nakon jesenskih praznika, nastava održavati uživo ili online. Mnogi zdravstveni stručnjaci zalažu se za potonju mogućnost kako situacija sa širenjem zaraze ne bi eskalirala.

Ako se i ne donese odluka na državnoj razini, to će za škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u dogovoru sa županijskom Stožerom Civilne zaštite predložiti bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!