Alžirski veleposlanik u Bjelovaru vidi veliki potencijal, posebno iznenađen gradnjom dva stadiona

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar su danas posjetili alžirski veleposlanik Nj. E., Mokhtar Amine Khelif i njegov suradnik gospodin Farid Belmekki. Razloga za posjet veleposlanika je više, a dogovoren je od strane bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka koji je kao saborski zastupnik i predsjednik grupe prijateljstva između Sabora RH i države Alžir.

– Kroz rad u Hrvatskom saboru određeni zastupnici mogu izabrati zemlju koju žele i ispred koje će biti predstavnici Sabora. Osobno sam izbrao Alžir jer je to velika zemlja od oko 45 milijuna ljudi. Zanima ih jako drvna industrija kojom Hrvatska obiluje. Ipak je kod njih drugačije podneblje u kojem ne mogu imati kvalitetnu sirovinu kao mi. Tu je i turizam prema kojem Alžir želi učiti od Hrvatske – kaže Hrebak.

Razgovaralo se na sastanku i o industriji hrane gdje BBŽ, dodaje Hrebak, ima jako velike potencijale.

– Upoznali smo veleposlanika s našim sirnim proizvodima, s tvornicom keksa i vafla, ali i s drvnim industrijama koje su multinacionalne korporacije – dodaje Hrebak.

Dario Hrebak


Dotaknuo se gradonačelnik i stočara s područja županije koji izvoze svoje proizvode u zemlje Magreba. Stoga će danas s veleposlanikom posjetiti farmu Tonija Raiča, vlasnika Obrta za uzgoj goveda „Stočarstvo Raič“.

Zanimljiva je činjenica što Alžir svoj fokus usmjerava i na sport, a ono što je prema Hrebakovim riječima najviše iznenadilo veleposlanika, gradnja je čak dva stadiona u Bjelovaru.

– Oni strašno žele razvijati nogomet kao sport u svojoj zemlji. Žele učiti od Hrvata jer ipak smo zemlja sa samo četiri milijuna kuna koja se ponovno uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo. Sukladno tome, obići ćemo Stadion i gradilište novog stadiona. Bit će tu prilike i da veleposlanika upoznamo s radom Veleučilišta – poručuje Hrebak.

Ažirski veleposlanik u Bjelovaru vidi veliki potencijal.

– Moje prisustvo u Bjelovaru rezultat je volje alžirskog vodstva kako bi promovirali partnerstvo, ne samo između dvije zemlje već između gradova Alžira i Hrvatske. U svom posjetu iz prve ruke mogu vidjeti mnoge potencijale grada Bjelovara koje planiramo iskoristiti da bi razvili partnerski odnos od kojih ćemo i jedni i drugi imati koristi. Veselim se ponovnom dolasku u Bjelovar kada će se razgovarati o konkretnim planovima – kaže Mokhtar Amine Khelif.

Veleposlanik Nj. E., Mokhtar Amine Khelif


Svaki kontakt s drugom državom otvara mogućnosti prema gospodarskim događanjima, istaknuo je nakon sastanka Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar.

– Razgovor između veleposlanika Alžira i bjelovarskog gradonačelnika za svaku je podršku jer bez kontakata se ništa neće dogoditi. Razmijenili smo znanje, informacije i očekivanja nas kao županije i njih kao zemlje. U budućim razgovorima vjerujem da ćemo doći do nekih razina dogovora – zaključio je Ćorić.

 

Jakov Ćorić

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!