Čeka se zeleno svjetlo iz Bruxellesa, Bjelovar računa na minimalno 200 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU nedavno je održan sastanak vezan uz provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na kojem su se okupili predstavnici 22 urbana područja, među kojima se nalazi i Bjelovar, zajedno s općinama Veliko Trojstvo, Štefanje, Rovišće i Kapela. Predstavnici lokalne uprave u ministarstvu su dobili smjernice vezane uz daljnje postupanja oko pripreme za buduće povlačenje sredstava koja bi trebala biti vrlo izdašna.

-Grad Bjelovar s partnerima je odradio sve radnje koje su do sada bile predviđene, a na ovom sastanku dobili smo smjernice oko daljnjih postupanja. Pred nama je sada izrada strategije razvoja većeg urbanog područja. S obzirom da su ove godine bili izbori, dana nam je mogućnost da za početak pripremimo i pošaljemo samo nacrt te strategije – tumači Sonja Novak, prokuristica bjelovarskog Tehnološkog parka koja je na spomenutom sastanku zastupala Bjelovar.

S tim Grad i partneri ne bi trebali imati problema. Već postoji lista projekata koji bi mogli biti financirani upravo iz ovog izvora, kao što je obnova zgrade nekadašnjeg bjelovarskog zatvora, gradske tržnice, povezivanje Bjelovara s okolnim općinama biciklističkim i pješačkim stazama i slično. Ono što bi jedinicama lokalne samouprave uvelike olakšalo planiranje bio bi točan iznos alokacije za svako pojedino urbano područje koja će se određivati na temelju broja stanovnika, koje na spomenutom sastanku nisu otkrivene. Odobrenje alokacija trenutno se nalazi na odobrenju kod Europske komisije.

-Ipak, ohrabruje iznesena procjena na primjeru jednog našeg grada koji ima oko osam tisuća stanovnika i kojem bi trebala biti dodijeljena alokacija od 100 milijuna kuna. Znači, fond je zaista izdašan. U ovom je trenutku teško donositi bilo kakve procjene, no mislim da možemo računati na barem 200 milijuna kuna – kaže Novak.

Najbolje od svega je to što, kad se nekom urbanom području dodjeli određena alokacija, ona pripada samo njemu i nitko drugi nema pravo konkurirati za spomenuta sredstva.

-Prijašnja iskustva jedinica lokalne samouprave su odlična, većina je uspjela iskoristiti 100 posto dodijeljenih sredstava, neki 80 posto – kaže Novak.

U siječnju bi trebao biti raspisan natječaj, do kada bi trebao biti završen popis potencijalnih projekata, a bit će otvoren šest mjeseci. U Gradu Bjelovaru su optimistični jer već imaju niz projekata u visokoj fazi gotovosti koji su, uz projekte pripremljene za Nacionalni plan opravka i otpornosti, garancija da će razdoblje od idućih nekoliko godina za Bjelovar i partnerske općine biti vrlo izazovno i, vjeruju u Gradu, uspješno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!