Bjelovarčani pokazali veliko srce i učenicima iz Petrinje priuštili dan za pamćenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na prijedlog gradske vijećnice Zlatke Pemper danas u Bjelovaru boravi 54 učenika iz Prve osnovne škole Petrinja koja je stradala u prošlogodišnjem potresu te se njen prostor više ne koristi za održavanje nastave. Gradonačelnik Dario Hrebak ističe kako je prijedlog naišao na jednoglasno odobravanje.

-Na prijedlog gradske vijećnice Zlatke Pemper odlučili smo o našem trošku pozvati učenike Prve osnovne škole u Petrinji na Advent u Bjelovaru. Omogućili smo im da posjete naš Advent i sve ono što smo mi pripremili, ali i omogućili im besplatno klizanje na našem klizalištu kako bi osjetili čar Božića – poručio je. Vijećnica Pemper rekla je kako je prijedlog nastao u razgovoru svih vijećnika Kluba HSLS-a, ali i ispričala kako će učenici provesti današnji dan.

-Ne možemo zaboraviti na ono što se dogodilo prije godinu dana, a i ne daju nam da zaboravimo jer čujem da je i dosta ove djece još u kontejnerima umjesto u svojim domovima. Ako je ovo mogućnost da im uljepšamo ove blagdane, mi smo zaista sretni. Plan je da upoznaju naš gradić, da uživaju u čarima Adventa i klizanju. Moram napomenuti da su sve gradske institucije njima izašle u susret i Komunalac koji im je omogućio besplatno klizanje te najam klizaljki i KMC s projekcijom filma. Nakon toga djeca idu na ručak – navela je. Učiteljica biologije Ivana Radičić Dabić zahvalila je na pozivu te istaknula kako je lijepo osjetiti da još uvijek ima ljudi dobrog srca koji nisu zaboravili na njih.

-Djeca su presretna s ovakvim poklonom, naravno osim što nisu u školi, idu na klizanje, Advent, kino predstavu i naravno na ručak. S nama je danas 54 učenika, troje učitelja i jedan pomoćnik u nastavi. Mi u svojoj školi više ne održavamo nastavu. Prošle školske godine smo bili u Osnovnoj školi Mate Lovraka, a ove godine nastavu pohađamo u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića. Mađarska vlada je odlučila da će izgraditi nama novu školu koja će biti smještena preko puta stare – naglasila je te dodala kako ova godina nije bila laka, no trudili su se djeci pružiti što normalnije uvjete s obzirom na potres i covid. Učenica 8.c razreda Tara Todorović ispričala je zašto se veseli boravku u Bjelovaru.

-Za mene ovaj izlet znači neko novo putovanje i da upoznam grad jer nikad tu nisam bila. Najviše se veselim klizanju jer je ovo klizalište puno veće nego u Petrinji i volim klizati. Meni je malo tužno kad prolazim kroz Petrinju i vidim našu školu, sjetim se svih uspomena i trenutaka koje smo prošli tamo, ali što mogu – sliježe ramenima Tara koja se, kaže, već privikla na trenutnu situaciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!