Hrebak napravio prvi konkretan korak prema energetskoj neovisnosti Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradu Bjelovaru odobreno je 2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za drugu geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu koja bi trebala biti temelj buduće gradske toplane. Na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja za program „Energija i klimatske promjene“, koji sufinancira Kraljevina Norveška, bjelovarski projekt udovoljio je svim propisanim uvjetima te dobio visoke ocjene za relevantnost, planiranu tehnologiju i provedbu te planirane financije.

-Ovo su sjajne vijesti za Grad Bjelovar. Baš smo se danas sastali s našim partnerima s Geotehničkog fakulteta koji su pri kraju s izradom idejnog projekta za bušotinu. Ako će sve teći prema planu, do kraja godine bismo mogli imati gotov glavni projekt – optimističan je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

To znači da bi se s izgradnjom bušotine u Velikom Korenovu zaista moglo, kako je ranije i najavljeno, započeti već iduće godine. Ukupna vrijednost tog projekta je 20-ak milijuna kuna.

-Već smo se prijavili na drugi natječaj za izgradnju, a riječ je o sredstvima koja su također osigurali Norvežani. Uskoro bi trebali biti poznati i rezultati tog natječaja. Nadam se da ćemo tu dobiti bar dio potrebnih sredstava. No, s obzirom na trenutne okolnosti u energetskom sektoru, vjerujem da će u skoroj budućnosti biti još sličnih natječaja putem kojih ćemo imati priliku doći do dodatnih sredstava za svoj projekt – kaže Hrebak.

Kako je ranije Hrebak pojasnio za naš portal, najkompliciraniji dio ovoga projekta odnosi se na pripremu dokumentacije koja bi trebala oduzeti najviše vremena. Samo bušenje ne bi trebalo potrajati duže od tri mjeseca.

Nova bušotina puno će značiti za bjelovarsko gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

-Nova bušotina otvara brojne nove mogućnosti, poput grijanja plastenika, buduće poslovne zone u Velikom Korenovu te budućih bjelovarskih toplica. Riječ je o itekako važnom projektu za Bjelovar, prvom takvom u Hrvatskoj, u sklopu kojega ćemo za stvaranje energije koristiti toplu vodu. Ne trebam posebno napominjati koliko je to, u svjetlu aktualnih zbivanja u svijetu, značajno – zaključuje Hrebak.

7


PODIJELI S PRIJATELJIMA!