Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar pokazali svoje znanje i umijeće u europskom projektu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tijekom proteklog tjedna održana je prva razmjena u sklopu Erasmus+ projekta naziva “A Sustainable Table for Multiculturalism and Inclusion”. Nažalost, učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili su primorani sudjelovati virtualno jer je let prema Sibiu u Rumunjskoj, gdje se mobilnost održavala, otkazan tjedan dana prije samog puta. Ostale partnerske zemlje (Italija, Bugarska i Poljska) su imale priliku uživo sudjelovati. Ali, bez obzira na to, domaćini su dijelove razmjene obavili virtualno, a dijelom su bjelovarskoj školi dali zadatke koje su morali izvršiti u određene dane.

Tema prve razmjene je bila: „Traditional food – an ancestral sustainable table“. Tijekom ponedjeljka škola je sudjelovala u svečanom dočeku u školu “George Baritiu” kao i u obilasku same škole i grada. Dok su ostali sudionici imali kuharsku radionicu u muzeju ASTRA, bjelovarski učenici su pripremali ista ta tradicionalna rumunjska jela u školskoj kuhinji (goveđi gulaš po tradicionalnom transilvanijskom receptu).

Dok su ostali sudionici idućeg dana posjetili Cindrel planinu i pripremali svoja nacionalna jela na bazi mlijeka i mliječnih prerađevina, u školskoj kuhinji vrijedni su Bjelovarčani pripremili pitu od sira, gibanicu s jabukama i sirom te kukuruznu zlevanku sa sirom.

U srijedu je sudionicima prikazana prezentacija o Fagaras planinama koju su izradili i poslali domaćini. U isto vrijeme, sudionici koji su na razmjeni u Rumunjskoj su posjetili planinu uz pratnju vodiča. Nakon pregledane prezentacije, sudionici su pristupili rješavanju kviza kojeg su osmislili domaćini. I u TUPŠ Bjelovar je organizirano rješavanje kviza, a najbolje su ga riješili, s ostvarenim maksimalnim brojem bodova, Sara Roher, Marija Štimec, Matko Kurešević, Karla Galir i Elena Jaušić.

Učenici Filip Beneš i Matej Kudrnovski u četvrtak su predstavili svoju prezentaciju o jelima s gljivama tipičnim za Hrvatsku. Ostatak sudionika posjetio je eko-kuhinju u Oasa manastiru gdje su imali prikaz i predstavljanje zdrave samostanske prehrane. Svaka partnerska zemlja trebala je predstaviti jedno ili više svojih tipičnih jela od gljiva pa je isto učinila i bjelovarska škola, samo virtualno.

U petak su učenici iz svih partnerskih ustanova predstavljali svoje prezentacije o osnovnoj prehrani tinejdžera. Filip Beneš i Matej Kudrnovski izradili su prezentaciju i predstavili je kolegama i nastavnicima iz ostalih škola. Učenici i nastavnici su u kuhinji pripremali zdravi doručak (na bazi liste sastojaka koju su poslali domaćini) i inovativno jelo napravljeno od ostataka hrane.

Sva jela pripremali su nastavnik Igor Grgić s učenicima Mihaelom Zeljar, Dorijanom Kličekom i Mihaelom Lončarevićem te nastavnik Zlatko Pavičić s Lanom Štefović, Valentinom Mrazović i Bornom Miškovićem. U virtualnim aktivnostima, osim već spomenutih učenika, sudjelovali su Korina Novak, Mihaela Bardheci, Dorijan Makar, Lucija Šobak i Marija Markovinović te nastavnici Snježana Matić, Marin Bezenšek i Ana Špoljar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!