Prestanite provaljivati u spremnike s odjećom, dođite u reciklažno dvorište i uzmite što trebate

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska tvrtka Komunalac odvojeno prikuplja tekstilni otpad još od 2013. godine. Na području grada Bjelovara postoji deset lokacija na koje je taj otpad moguće odložiti, a riječ je o dva reciklažna dvorišta na području grada te osam metalnih spremnika u urbanom dijelu grada, ističe član uprave Komunalca, Josip Heged te otkriva koliko se tekstilnog otpada u Bjelovaru prikupilo u posljednjih devet godina.

– Od 2013. godine pa do danas smo prikupili ukupno 337 016 kilograma tekstila. Vodimo urednu evidenciju o svakom kilogramu koji preuzmemo. To je ukupno 337 tona tekstila, impozantna količina otpada koji nije završio na našem odlagalištu i u tom dijelu smo izbjegli penalizaciju od strane države – napominje. Heged navodi i kako se tekstilni otpad tretira te koliko se često prazne spremnici u koje se taj otpad odlaže.

– Spremnici se svaki tjedan uredno prazne, po potrebi na nekim lokacijama gdje se više puni i dva puta tjedno. Tekstil se zatim prevoze u reciklažno dvorište gdje se balira i tako balirani tekstil zbrinjavamo preko jedne tvrtke – otkriva. To zbrinjavanje nije besplatno, napominje Heged.

– Plaćamo 50 lipa po kilogram zbrinjavanja tekstila, ali to je još uvijek povoljnije i manje nego da plaćamo penale za odlaganje na odlagalištu. Ono što vidimo da je problem je nedostatak infrastrukture za obradu tog otpadnog tekstila u cijeloj Hrvatskoj. Mi očekujemo da ćemo izgradnjom sortirnice otpada na Dolinama taj tekstil moći sortirati i uspješnije odvojiti organski od anorganskog dijela i da ćemo ga tada moći plasirati negdje i možda čak nećemo morati plaćati zbrinjavanje – ističe. Ipak, najvažnije je da su građani svjesni potrebe odvojenog prikupljanja tekstila.

– Mislim da su građani dosta savjesni, zaista su to velike količine koje smo prikupili svih ovih godina. Na godišnjem nivou možemo reći da prikupimo 50-ak tona, to je zaista velika količina. Jedini problem koji sada imamo, i to svi mi koji se bavimo prikupljanjem tekstila, je nedostatak infrastrukture na kojem bi se taj tekstil obradio i reciklirao. No, očekujemo da će se i to stanje popraviti. Konačno ima određenih naznaka, pojavljuju se investitori u Hrvatskoj koji žele taj tekstil iskoristiti za daljnju obradu, korištenje i stvaranje nove dodane vrijednosti – naglašava. Bilo bi idealno da se tekstilni otpad može prenamijeniti i ugraditi u neki novi proizvod, a za to se pojavila nada.

– Pojavljuju se tvrtke koje investiraju i počinju graditi pogone po Hrvatskoj gdje bi se tom tekstilu dala jedna dodatna vrijednost, konkretno za kojekakve izolacije u građevinskom sektoru i tad bi taj otpad našao svou svrhu i mjesto – govori. Problem Komunalcu stvaraju i neodgovorni građani koji iz metalnih spremnika često uzimaju odjeću pri čemu za sobom ostave nered, navodi Heged.

– Imamo problema i neodgovornih građana koji nam provaljuju u te kontejnere po gradu. Mislim da je to nepotrebno, mi smo voljni svakome izaći u susret. Ako netko ima potrebe i misli da bi si mogao pomoći, da bi mu neki komad tekstila dobro došao, svakog pozivam da dođe u naše reciklažno dvorište gdje mi taj tekstil baliramo, nema potrebe da nam provaljuju u te spremnike. Međutim, događaju se i takve stvari i stvaraju nam nered što nije lijepa slika u gradu. Često smo znali naići na nered, ali nažalost mi smo tu nemoćni i ostavljamo to na savjest svakog pojedinca – kaže Heged. Za kraj poziva građane da svoj tekstilni otpad odlažu na za to predviđena mjesta.

– Tekstil stari, otpadni mogu predati u reciklažnom dvorištu u Masarykovoj ili u Prespi u reciklažnom dvorištu Doline, a isto tako i u urbanom dijelu grada. Postavljeni su spremnici kod eko otoka u Alojzija Stepinca 20, u Antuna Radića 11, u Franjevačkoj 11d, u Ljudevita Gaja i Augusta Šenoe na samom sjecištu ulica, u Masarykovoj kod autobusnog kolodvora, u Matice hrvatske ispred Konzuma, u naselju kraja Zvonimira 1 i 5, tamo su dva spremnika s obzirom da je to veliko naselje. Nastojali smo pokriti čitavu urbanu jezgru i mislim da svi imaju mogućnost ostaviti tekstil na primjerenom mjestu u te metalne spremnike – zaključuje Heged.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!