Parlament mladih u Portugalu, LiDraNo, WorldSkills, samo su neke od aktivnosti Turističko-ugostiteljske škole u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kraj mjeseca travnja Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar opet je bio obilježen nizom uspjeha učenika i kolega ove škole.

Naime, Patricija Tadić sudjelovala je na državnoj smotri LiDraNo pod mentorstvom Marije Kovačić, prof., u Vodicama. Patricija je otvorila smotru nastupom u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa pjesmom Tina Ujevića „Sat kasnih spoznaja“. Povjerenstvo je na okruglom stolu pohvalilo Patricijin nastup te naglasilo njezinu samouvjerenost, izravno obraćanje publici te „stajanje iza teksta koji se govori“, a publika ju je prozvala „vladaricom scene“.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2022. na Zagrebačkome velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Na spektakularnom otvaranju u paviljonu 5. Zagrebačkog velesajma sudjelovali su i učenici i mentori Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole koji su uspjeli ostvariti nastup na državnoj završnici u sljedećim disciplinama:

Pomoćni kuhar i slastičar – Josip Gašparac s mentorom Igorom Grgićem.
Kuharstvo – Lea Mihalić s mentorom Zlatkom Pavičićem.
Ugostiteljsko posluživanje – Gabriela Beštek s mentorom Tihomirom Čurćijom
Pekarstvo – Luka Brozičević s mentoricom Šteficom Rusman Kunić

Parlament mladih u Portugalu

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih disciplina poput administracija IT sustava ili interdisciplinarne discipline poput robotike.

Ovo događanje okupilo je strukovne škole, ali i više od 40 partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Škola se može pohvaliti 3.mjestom učenika Josipa Gašparca i mentora Igora Grgića.

Istovremeno je učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Mia Lončar sudjelovala, kao jedna od dviju predstavnica Hrvatske, na Parlamentu mladih 2022., u organizaciji AEHT-e, a koji se održao u Setúbalu, Portugal. Domaćin je bila Škola za ugostiteljstvo i turizam Setúbal. U suradnji s RCK Zabok, u pratnji Mije bila je školska psihologinja. Cilj Parlamenta mladih je pomoći mladim ljudima da nauče o diplomaciji i međunarodnim poslovima, da razviju vještine učinkovite međunarodne komunikacije i promiču razvijanje svijesti o suvremenim pitanjima iz područja turizma, a tema ovogodišnjeg Parlamenta bila je “How will be the tourism in the future: more green or more digital?”. Mladi sudionici su sudjelovali u debatama, simulirajući Europski parlament.

I u samoj školi se odvijalo mnoštvo aktivnosti i radionica. Naime, postavljena je izložba knjiga o Harryju Potteru kolekcionara Damira Tonkovića, koja je popraćena otvaranjem uz slano i slatko iz Harry Potter kuharice. Održala se i radionica izrade straničnika u boji domova iz Harryja Pottera, ali i razredbenog klobuka koji je jedan od likova iz knjiga ovog junaka. Osim knjiga na raznim jezicima, na izložbi se može čuti o čarolijama, vidjeti čarobne štapiće, odjeću u kojoj mladi čarobnjaci pohađaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!