[FOTO I VIDEO] Mališani DV Bjelovar naučili sve vrline i mane medijskih sadržaja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Živimo u svijetu razvijene tehnologije i medija od koje djeca teško mogu pobjeći. Ipak, djecu se od malih nogu može učiti kako mediji funkcioniraju te koje pozitivne, ali i negativne stvari donose u naše živote. Kako bi se upravo to, ali i puno više naučilo djecu predškolskog uzrasta, organizirane su radionice projekta „Mala škola medijske pismenosti – čujem, vidim, promišljam“ koje se održavaju u Dječjem vrtiću Bjelovar i Dječjem vrtiću Bubamara.

Provoditelj projekta je Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, a pojekt sufinancira Agencija za elektroničke medije.

– I nama odraslima danas se vrlo teško snalaziti u šumi svih informacija i medijskih poruka koje do nas dolaze, a kamoli djeci. Stoga je cilj ovog projekta razvijati kritičko razmišljanje od ranije dobi kako bi predškolci već sada vrenovali sve poruke koje dolaze do nas, prije svega kroz elektroničke medije. Osim što ćemo s djecom razgovarati o vrstama medija koji postoje, tko stvara medijske poruke, za koga, kako ih prenose i slično, stavit ćemo i njih u perspektivu prenositelja poruka kako ne bi bili samo pasivni primatelji već da i oni, prije odašiljanja neke poruke, promisle o tome što, kome i zašto govore – navodi Mirta Topljak iz CUK-a koja radionice provodi s djecom.

Dodaje Topljak da je u sklopu radionice pripremljena TV emisija, a kako je to izgledalo pogledajte u nastavku teksta. Djeca su poslala poruke odraslima.

Treba naglasiti da smo u razgovoru s mališanima saznali da jako vole gledati televiziju, crtiće i ostali zabavni program, a vole i slušati pjesme na radiju. Ipak, složni su bili oko informativnog programa pa smo tako saznali da gledaju vijesti, ali da ih puno puta rastuže jer u današnje vrijeme prevladava negativan sadržaj. Mnogi nemaju ograničenja što se tiče provođenja vremena na mobitelu, ali da ne ispadne sve tako crno, vrtićarci Dječjeg vrtića Bjelovar složno su nam rekli da se prije spavanja ipak moraju pozdraviti s mobitelom, bez obzira na to spavalo im se ili ne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!