Župan Marušić sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice ‘A satnije’ 105 brigade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odavanjem počasti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu E. Kvaternika te molitvom koju je vodio vlč. Damir Vrabec obilježena je 31. obljetnica „A satnije“ 105. bjelovarske brigade.

Prisustvovao je i župan Marko Marušić koji je pripadnike „A satnije“ ugostio u zgradi županije te im zahvalio na doprinosu i žrtvi u obrani Hrvatske.

„A satnija“ je osnovana 10. lipnja 1991. kao prva vojna formacija Zbora narodne garde pod okriljem MUP-a na području naše županije. Biti njezinim pripadnikom te davne 1991. godine bilo iznimno časno i odgovorno, ali ujedno i iznimno teško.

– Osim hrvatske odore, velikog srca i hrabrosti koja je graničila s ludosti drugo tada nismo imali. Mislim na oružje, opremu, vozila… Ali pružila nam se povijesna prilika da ostvarimo stoljetni san i slobodi i neovisnosti, i bili smo svjesni da ju ne smijemo propustiti – kazao je Mladen Sabolović, predsjednik „A satnije“ dodajući da je tako počeo slavni, ali ujedno i krvavi ratni put slavne i legendarne satnije koja je sudjelovala na bojišnicama diljem Hrvatske gdje je poginulo 35 njezinih pripadnika. Još 27 je preminulo poslije Domovinskog rata.
Prvi tereni bili su Podravska Slatina i Pakrac gdje su pretrpjeli i najveće gubitke 8. rujna 1991. u selu Kusonje kad su njihovi pripadnici upali u zasjedu. 13 pripadnika je poginulo u izravnoj borbi sa srbočetničkim snagama potpomognutim s tadašnjom JNA, a 7 ih se moralo predati te su nakon iživljavanja i mučenja likvidirani i zakopani u masovnu grobnicu u Rakovom Potoku.

Drugi veliki gubici u ljudstvu bili su u istočnoj Slavoniji 4. prosinca 1991. godine kada su pripadnici „A satnije“, tada u sklopu 105. brigade, poslani da ojačaju obranu Vinkovaca. Bjelovarski branitelji su uspjeli zaustaviti neprijateljsko nadiranje, a u izravnim borbama šest ih je poginulo, a još 3 su ranjena. Poslije toga neprijatelj nije uspio zauzeti ni centimetar istočne Slavonije.

– Bili ste prvi kad je trebalo. Hvala vam na hrabrosti i žrtvi koju nikada ne smijemo zaboraviti. U meni imate prijatelja i suradnika – poručio je župan Marušić pripadnicima „A satnije“.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!