Koncerti, radionice, filmovi, kvizovi… Pred Bjelovarčanima je 80 dana uživancije u Boho parku!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko kulturno ljeto će petu godinu zaredom zabavljati Bjelovarčane i njihove goste. Od 24. lipnja do 4. rujna u središnjem će se parku održati brojni koncerti, filmske i književne večeri, čitaonice i igraonice.

– Kad god krenemo organizirati Bjelovarsko kulturno ljeto, moja je jedina zamolba uvijek da se ništa previše ne mijenja zato što imamo uspješnu manifestaciju gdje građani koji su željni kulturnih događaja i koji žele u sparnim danima dobiti dašak osvježenja, to mogu učiniti u našem središnjem parku, u mini lokaciji koju smo nazvali Boho park – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodao je kako je Bjelovarsko kulturno ljeto nekad Grad koštalo i do 250 tisuća kuna, dok danas stoji tek 80 tisuća, a posjećenost je svake godine sve veća. U programu manifestacije sudjeluju sve bjelovarske udruge i ustanove u kulturi, napomenuo je viši referent za kulturu Tvrtko Hopek.

– Imamo više od 80 dana događanja. Tu je devet nastupa baštine i tradicije, 16 koncerata pri čemu smo se ove godine više bazirali na rocku i metalu, deset književnih večeri, 17 filmskih večeri, tri izložbe i razne radionice za djecu i mlade – nabrojao je neke od sadržaja Hopek. Uz sve navedeno, ove će se godine od 30. lipnja do 3. srpnja održavati Jazz festival. Pri organizaciji Bjelovarskog kulturnog ljeta najveći je problem birati između mnoštva ideja gradskih kulturnih ustanova i udruga, ali i to što se slične manifestacije održavaju diljem zemlje pa mnogi radije sa svojim programima odlaze na more umjesto na kontinent, napominje Hopek.

Ravnateljica Narodne knjižnice “Petar Preradović”, Vjeruška Štivić istaknula je kako će sa svojim programom započeti dan uoči početka Bjelovarskog kulturnog ljeta, 23. lipnja.

– Mi ćemo otvoriti program gostovanjem jednog prijatelja Bjelovara, on je Nišlija Dragan Aranđelović Arči prema preporuci Vojislava Kranželića. On piše knjige vezane uz putopise i veliki je ljubitelj rocka, a putovao je autostopom na velike rock koncerte u Europi i to je zabilježio u svojoj knjizi “Autostopom do Ginisa” – navodi te dodaje kako će se promocija te knjige održati na studijskom odjelu knjižnice u 19 sati. Idućeg jutra posjetitelji će moći uživati u promociji slikovnice “Izlet” čiji su autori Bjelovarčani Anita Malek i Sandro Toth, a u suradnji s društvom Naša djeca svake će se subote održavati čitaonice i igraonice za najmlađe. S druge strane, zaljubljenici u putovanja moći će uživati u brojnim putopisima.

Stjepko Gambiroža iz Udruge “DOKUart” najavio je da će se u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta održavati i ljetno kino, Filmodrom.

– Kao i prethodnih godina, složili smo program od deset filmskih večeri. Počinjemo 6. srpnja, a zadnji termin je 31. kolovoz. Uglavnom smo se orijentirali na europski umjetnički film, filmove koji su prikazani na najvećim svjetskim festivalima i osvojili brojne nagrade, a čak i neke koji su bili nominirani za Oscara. Uglavnom je riječ o igranim filmovima, ali posebno je iznenađenje 17. srpnja hrvatska premijera dokumentarnog filma K2 My Way o prvoj Čehinji koja se popela na Mount Everest. Ona ima i poveznicu s Bjelovarom jer joj je djed rođen u Bjelovaru. Ona će biti naša gošća – otkrio je Gambiroža.

U programu će sudjelovati i Zajednica udruga u kulturi, istaknuo je njen predsjednik Boris Abramović.

– Imat ćemo devet programa, među kojima se ističu naše dvije udruge koje zastupaju nacionalne manjine, to su Češka obec Bjelovar i Zajednica Mađara Grada Bjelovara. Imat ćemo koncert Puhačkog orkestra Bjelovar, nastup plesnog kluba H8, dva programa HORKUD Goluba, večer poezije u organizaciji Vijeća ogranka Matice hrvatske BBŽ pod nazivom “Čitajmo pod zvijezdama”. Također, 2. rujna bit će naša peta razglednica Udruga u kulturi Grada Bjelovara gdje će nastupiti više od 200 izvođača – naglasio je.

Ravnatelj Kulturnog i multimedijalnog centra Bjelovar, Denis Hladiš otkrio je što će ponuditi bjelovarskoj publici.

– KMC će četvrtu godinu zaredom izaći iz kina u Boho park sa svojim programom filmova koji su prijašnjih godina bili uspješni u kinu. Bit će tu animiranih i sinkroniziranih filmova kako se ne bismo morali mučiti sa čitanjem, bit će komedija, laganih filmova koji će zabaviti publiku, dok će se ozbiljniji naslovi moći i dalje pogledati u kinu. Novina je da ćemo zajedno s Bjelovarskim plivačkim klubom 23. srpnja napraviti jedan poseban filmsko-glazbeno-rekreativni program “Film pool party” koji će početi u 19 sati, a završiti u 21 sat s filmom. Nadam se da će Bjelovarčani doći na mali bazen i opustiti se uz vodene igre, glazbu, film i druženje duboko u noć – rekao je Hladiš.

Ivana Hrpalo iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar otkrila je kakve su aktivnosti pripremili za Bjelovarsko kulturno ljeto.

– Pripremili smo sedam aktivnosti. Počinjemo s likovnom radionicom “Čarolija boja” koja je nastavak na prošlogodišnju gdje smo uvidjeli velik interes djece. Prva radionica će se održavati od 27. lipnja do 1. srpnja. Nastavljamo 4. srpnja sa ciklusom “Dođi u Boho i otputuj”. Riječ je o radionicama stranih jezika za osnovnoškolce, a ove godine smo se odlučili za njemački i mađarski. Novost je detektivski tjedan u kojem ćemo djeci davati zagonetke pomoću kojih će oni u parku istraživati i otkrivati što bude zadano, a za sve su sudionike predviđene i nagrade – ističe. Održavat će se od 19. srpnja do 23. kolovoza i program “CUKni na kviz utorkom”, obiteljski kviz znanja, a za 3. rujna CUK je pripremio “Brlog album”, interaktivni koncert za djecu. U Boho park su dobrodošli svi, zato dobro proučite program i pronađite nešto za sebe!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!