Premijera: Plesna predstava ‘Tajni vrt’ prvi put održana u bjelovarskoj Medicinskoj i Komercijalnoj školi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijera pop-up plesne predstave “Tajni vrt” umjetničke organizacije SHOOMA održana je u Medicinskoj školi i Komercijalno trgovačkoj školi Bjelovar.

Koncept i koreografiju predstave potpisuju Sabrina Fraternali, Anna Javoran i Irma Unušić. Irma i Anna, profesionalne plesačice suvremenog plesa predstavu su izvele u učionicama škola. Baveći se pojmom sigurnog mjesta, cilj predstave nalazi se u poticanju svjesnosti i na produbljivanju i promjeni percepcije svakodnevnog prostora kod mlade publike iznad 14 godina.

Putujući školskim učionicama, dolaskom u njihov prostor (umjesto njihovog izmještanja) jasnije se tematizira povezanost pojedinca s njegovom okolinom, njegov odnos prema njoj i načini na koji se nosi s njenim izazovima. Na ovaj način, također se povećava dostupnost umjetničkog sadržaja za mlade te se kroz pomno osmišljenu formulaciju predstave i postavku prostora (dijeljeno iskustvo) učenici upoznavaju s ne-klasičnim formama izvedbene umjetnosti i suvremenim plesom.

Autorice predstave kroz igre, sjećanja, ilustracije, igraju se s konkretnošću i apstraktnošću pojma intimnog, tajnog, sigurnog prostora – ohrabruju na pronalazak i prizivanje “tajnog vrta” kad im je potrebno. Tajni vrt je prostor u kojem se može biti ono što jesi, gdje nisi osuđivan, gdje ne ovisiš o drugima, gdje osjećaš slobodu rasti i napredovati.

Tekstovi korišteni u predstavi anoniman su materijal koji je nastajao na radionicama s mladima u Gimnaziji Bjelovar, Gimnaziji Cres te Dramskoj školi u Rønne, u Danskoj. U snimanju audio zapisa sudjelovale su polaznice i dramskog studija Bjelovarskog kazališta.

Dug je put bio od ideje do realizacije pa je tako projekt Tajni vrt započeo na TOUCH/ed umjetničkom laboratoriju na Kliker festivalu u Varaždinu u Hrvatskoj u listopadu 2020. godine u organizaciji Generator Platforme. Tom prilikom oformljen je autorski tim predstave: Anna Javoran, Sabrina Fraternali i Irma Unušić koje nastavljaju s radom na Generator umjetničkoj rezidenciji u Trentu u ljeto 2021. te potom na Island Connect rezidencijama u Cresu (svibanj 2022.) i na otoku Bornholm, u Danskoj (rujan 2022.).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!