Vrtlarenje u knjižnici? Zašto ne!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako stvoriti svoj ekološki vrt? Kako što bolje iskoristiti svaku površinu i imati dobar urod? Odgovori na ta pitanja su se mogli čuti u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar na radionici ekološkog vrtlarenja na kojoj su okupljeni i zaprljali ruke zemljom i kući ponijeli teglicu u koju su sami nešto zasijali. Bjelovarska knjižnica je tako još jednom dokazala da ona nije isključivo mjesto posudbe knjiga, a radionica ekološkog vrtlarenja je dio njenog programa “Zazeleni se”.

-Organizirali smo brojne radionice, predavanja, izložbe, projekcije dokumentarnih filmova, a sve s ciljem zelene pismenosti. Oformili smo i našu Zelenu knjižnicu, knjižnicu sjemena – kaže knjižničarka Neda Adamović.

Atmosfera na radionici je bila sjajna

Na ekološkoj radionici su polaznici od Petre Pavleke iz ZMAG-a naučili osnove eko vrtlarenja uključujući i pokoji koristan trik.

-Pokazala sam kako nadmudriti štetnike, ali i nadmudriti samoga sebe da što više energije sačuvamo, a da imamo što veću dobit – kaže Pavleka.

Ekološki način povrtlarenja nosi više izazova, a jedan od njih su upravo štetnici, nametnici koji se slade povrćem zbog čega je urod manji. No, to i nije tako čudno.

-Naravno da kada se sve tretira da je sva ekipa više-manje u našem vrtu gdje može naći utočište. Međutim, ako sadimo što više kultura uvijek nešto ostane, a i ti štetnici su isto dio sustava, to je i njihov dom. Nismo samo mi vladari – ističe Pavleka i dodaje kako je rješenje u sadnji kultura koje tjeraju nametnike, primjerice duda u vinogradu ili mrkve i luka jednog pored drugog.

Vrtlarenjem se može baviti svatko

Interesa za takvim predavanjima i radionicama je sve više, a potvrda da sve više građana misli zeleno je i da se u bjelovarskoj knjižnici tražilo mjesto više.

Pune ruke posla!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!