Gužva je bila danas u središtu grada, evo koji je razlog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na dvije lokacije u Bjelovaru – ispred Alfa radija u samom središtu grada i na Gradskoj tržnici danas je održana akcija mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ovom akcijom Hrvatska komora medicinskih sestara u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar, bjelovarskim Veleučilištem, Općom bolnicom “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar i Domom zdravlja BBŽ je obilježila Međunarodni dan sestrinstva. Brojni građani su i ovoga puta provjerili svoje vrijednosti tlaka i šećera, među njima i sam župan Marko Marušić, a pokazalo se da je župan izvanrednog zdravlja. Tom prilikom župan je svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan, ali i istaknuo pozitivan trendove koji prate županijsko zdravstvo.

– Bjelovarsko-bilogorska županija čini sve da osigura što bolje uvjete rade našem medicinskom osoblju. Krenuli smo s opremanjem nove zgrade bjelovarske bolnice, kupljen je novi CT uređaj, nakon tri godine pacijenti ponovno mogu obaviti denzitometriju u našoj bolnici, a uskoro će se pustiti u pogon novi uređaj za skidanje očnih mrena. Svim tim ulaganjima želimo osigurati što bolje uvjete rada našem medicinskom osoblju, ali našim pacijentima pružiti što bolju zdravstvenu skrb. Također, Županija provodi mjere kojima želimo privući i zadržati naše medicinsko osoblje. Konkretno, za medicinske sestre i tehničare provodimo mjeru sufinanciranja stručnog usavršavanja, a lani su ovu mjeru koristile 24 medicinske sestre. Također, stipendije studentima medicine smo povećali s tisuću na tri tisuće kuna – kazao je župan Marušić. Upravo zato, naglasio je, županija se nalazi u pozitivnom trenu odlaska i dolaska liječnika.

– Znamo da smo danas dio Europske unije, a fluktuacija stanovništva je sastavni dio današnjice. Mi u Hrvatskoj plaćama ne možemo konkurirati nekim drugim zemljama, ali različitim mjerama možemo privući kadar k nama što i činimo. No kako se ovi problemi nisu generirali preko noći, tako se ne mogu ni rješavati preko noći – istaknuo je Marušić. Da su upravo medicinske sestre i tehničari izuzetno važan, ali i najveći dio zdravstvenog sustava istaknuo je Dario Gazić, predsjednik županijske podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara.

– Najveći broj djelatnika u zdravstvenom sustavu su medicinske sestre. U bjelovarskoj bolnici je zaposleno 350 sestara, a cijelom zdravstvenom sustavu Hrvatske nedostaje oko 4000 medicinskih sestara da bismo zadovoljili minimum uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi. Zaposleni u sustavu, a riječ je 30 tisuća medicinskih sestara i tehničara, moraju pokriti posao za 4000 tih koji nedostaju. Vjerujem da su sestre koje su zaposlene požrtvovne, savjesne i da empatično pristupaju svakom pacijentu. Naime, sestrinstvo je poziv. Ovom javnozdravstvenom akcijom danas senzibiliziramo javnost za medicinske sestre i privlačimo mlade ljude da pristupe našoj profesiji i da vide da je pomaganje ljudima humani dio osobnosti čovjeka. Vjerujem da, iako nas nedostaje u sustavu, uvijek ima potrebe za izabrati taj put. Danas je medicinska sestra izrazito tražena profesija. Nakon završenog školovanja, posao možete dobiti bilo gdje jer nas kronično nedostaje. Treba imati na umu i da medicina svakim danom sve više napreduje, a postupci koji se rade napretkom tehnologije guraju nas da se moramo kontinuirano školovati. Mi uvijek učimo kako bismo našim pacijentima pružili što bolju zdravstvenu zaštitu – kazao je Gazić.

 

 

vjeri


PODIJELI S PRIJATELJIMA!