Na bjelovarsku oftalmologiju stigao sofisticirani uređaj za operaciju sive mrene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novi uređaj za operaciju sive mrene stigao je na Odjel za oftalmologiju Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar. Riječ je o suvremenom uređaju vrijednom 95 tisuća eura koji s radom kreće već sutra. Kako je danas naglasio voditelj ovog odjela Davor Malčić, ovaj uređaj znači korak naprijed u kvaliteti pružanja usluga.

– Za operaciju mrene sada smo potpuno opremljeni. To je posao koji radimo svakodnevno tako da nam je novi uređaj zaista nužan. Jako je važno da to jedan od najboljih i najmodernijih uređaja u Hrvatskoj. Njime nećemo toliko podići broj obavljenih operacija, ali kvalitetu i sigurnost zasigurno hoćemo. Naime, ovaj uređaj ima dodatne mehanizme osiguranja od eventualnih neželjenih događaja – istaknuo je doktor Malčić otkrivši kako se godišnje na ovom odjelu obavi najmanje 1200 operacija sive mrene, a ta brojka zna biti veća i od 1400.

Kratke liste čekanja

– Imamo četiri liječnika koji su stručnjaci za ovu tehniku. Pacijenti dolaze gotovo iz svih županija u Hrvatskoj. Naime, u drugim bolnicama liste čekanja su puno duže nego kod nas gdje se na operaciju čeka dva do tri mjeseca – kazao je doktor Malčić. Da je riječ o uređaju koji je izrazito važan za našu bolnicu naglasila je i sama ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković. Kako je kazala, nakon Nove godine više neće biti moguće kupovati rezervne dijelove za uređaj kojim su bjelovarski oftalmolozi do sada izvodili operacije sive mrene.

– Da ovaj uređaj nije kupljen, ne bismo imali s čim raditi. Naš odjel oftalmologije je jedan od najboljih odjela što se tiče financijske situacije u čitavoj bolnici. Samo lani su zaradili 1,5 milijuna eura, a kada smo odbili troškove, čistog je ostalo 950 tisuća eura. Odjel ima odličnu ekipu i voditelja te su zaista svijetla točka naše bolnice. Ovaj uređaj će se isplatiti za otprilike dva mjeseca, a kupljen iz decentraliziranih sredstava županije – naglasila je ravnateljica dodavši kako se trenutno kupuje puno opreme se kupuje za novu bolnicu.

Val ulaganja

-Dugi niz godina se nije ulagalo, a ljudi su postali nesretni jer su vidjeli kako su opremljene druge bolnice. Mi smo tapkali na mjestu, a imali smo uređaje stare i po 20 godina. Taj trend se mijenja što nas neizmjerno veseli – kazala je ravnateljica. Da treba ulagati u kadar, ali i u opremu prilikom obilaska Odjela za oftalmologiju još je jednom naglasio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

-Treba ulagati u ljude, ali i u opremu kako bi medicinsko osoblje imalo što bolje uvjete rada, a naši pacijenti što veću korist. Nakon denzitometra, novog CT-a, danas je ovdje i uređaj za skidanje sive mrene. Radimo na stvaranju što boljih uvjeta rada i podizanju kvalitete zdravstva na području naše županije, a to ćemo činiti i dalje. U našu bolnicu ne gravitiraju samo pacijenti s područja naše županije, već i iz susjednih županija. Nastavljamo i s opremanjem zgrade nove bolnice, a za sada sve ide prema planu. U tijeku su postupci javne nabave, a kako se radi o velikim iznosima, oni traju. Naš plan je, uz već odobrenih 40 milijuna kuna, na idućoj sjednici Županijske skupštine odobriti još 10 milijuna kuna tako da bi do kraja ove godine trebao biti opremljen veći dio bolnice, a preostali dio od 20 milijuna kuna tijekom iduće godine – zaključio je župan Marušić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!