Doživite Bjelovar kroz foto objektiv Štefana Brajkovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dobra fotografija gledatelja očarava samo jednim: mogućnošću da vidimo ono što sami ne možemo, ne umijemo, ili ne obraćamo pozornost. Volimo vidjeti predjele i ljude do kojih nikada nećemo doputovati, životinje na slobodi, svijet previše sitan da u njega zavirujemo golim okom, ili je uhvatljiv na treptaj oka, teleskopskim objektivom, trenutak zamrznut kratkom ekspozicijom ili čudesnu igru svjetlosti, oblaka i prirode koji nam promaknu jer nekamo poslovično jurimo zagledani u stope koje nekamo grabe… Jasno, rado pregledavamo čak i nevješto snimljene obiteljske albume jer nam donose neko prošlo vrijeme i oživljavaju ljude koji već dugo nisu među nama. Jednako nas fascinira živi uvid u ono posve nepoznato, kao i u ono poznato što ne uočavamo sami, a što nam fotograf donosi ne bi li nas upozorio na to što propuštamo.
Izložba začudnih fotografija BJ Unclassic Štefana Brajkovića bit će cijeloga lipnja na ogledu posjetiteljima Narodne knjižnice Petar Preradović. To je osebujni pogled na Bjelovar njegovog dugogodišnjeg kroničara. Za razliku od uobičajenih predodžbi o gradu koje najvećim dijelom njegovi stanovnici dijele s površnim posjetiteljima kao o sivom gradu usred ruralnog pobrežja kojega je za sjedište svoje pukovnije utemeljila carica Marija Terezija, Brajković se ne miri s tom tjeskobnom predodžbom. Svojim fotografijama iz grada cijedi nevjerojatan vatromet boja i oblika, toliko obilan da promatrač trlja oči u nevjerici: »Je li to doista moj grad?«
Autor je rođen u Münchenu, a živi i radi u Bjelovaru u kojemu je pokrenuo portal Zvono.eu kojega i uređuje. I na portalu dojam zna zavarati, da ga kroničar – koji Bjelovar fotografijom pozdravlja u jutro, navečer šalje na spavanje, a u međuvremenu bilježi događaje – zapravo uhodi. Pogrešno! Ove su fotografije zapravo zbirka dokaza da Štefan Brajković Bjelovar voli i fotografijom to otkriva.

Tekst: Miroslav Ambruš-Kiš/Zvono.eu


PODIJELI S PRIJATELJIMA!