Bjelovarski poljoprivrednici u borbi za titulu najboljeg u Hrvatskoj. Podržite ih!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još samo dva dana, točnije do 19. srpnja, traje natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika. Organizira ga Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Među 20 najboljih, zahvaljujući odluci stručnog žirija, ovoga puta su se našlo se i dvoje mladih bjelovarskih poljoprivrednika, a riječ je o Sandri Cerjanec, vlasnici Kasačkog kluba Bjelovar, i Svenu Perecu, čiji se OPG za proizvodnju batata i tjestenine od batata nalazi u Šandrovcu, no njegova ekspanzija na nacionalno tržište započela je plasmanom proizvoda u Bilogorskoj košari.

– Drago mi je što imamo ovakve mlade poljoprivrednike na području našeg grada. Nažalost, poljoprivreda u Hrvatskoj je pala na niske grane, no Grad Bjelovar podržava svoje poljoprivrednike. Mi ih možemo samo zamoliti da i dalje što više šire svoju proizvodnju – istaknuo je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Grad Bjelovar zaista daje vjetar u leđa poljoprivrednicima s područja Grada pa je tako vlasnica Kasačkog kluba Bjelovar Sandra Cerjanec dobila, putem javnog poziva, 500 metara kvadratnih kocki s bjelovarskog korza za svoj Klub, kojima će popločiti parkiralište, prilazne puteve i staze za invalide.

– Velika je stvar kada dvoje poljoprivrednika iz Bjelovara uđe među 20 najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj. Glasovanje je otvoreno do 19. srpnja, a ovim putem pozivam sve da svoj glas daju ovim mladim i perspektivnim ljudima jer su oni to zaslužili. Sandra se bavi ekološkom poljoprivredom, konjičkim turizmom i terapijskim jahanjem, a Grad Bjelovar joj je podrška već pet godina sa svojim potporama. Također, Grad Bjelovar je putem javnog natječaja osigurao 500 kvadrata za popločavanje kako bi osobe s invaliditetom koje ovdje dolaze na terapijsko jahanje mogle lakše do konja. Sven Perec se bavi proizvodnjom batata i tjestenine od batata. Svoj put započeo na Sajmu, a jedna od prvih specijaliziranih trgovina u kojoj je Sven započeo prodaju svojih proizvoda je Bilogorska košara. Nakon toga, raširio se na područje čitave Hrvatske – kazao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Sandra Cerjanec bavi se ekološkom poljoprivredom, odnosno proizvodnjom hrane za životinje.
– Potpuno smo samodostatni u prehrani naših konja koji su također u ekološkoj poljoprivredi. Bavimo se uzgojem kasačkih konja, školama jahanja za sve uzraste, terapijskim jahanjem koje nam je u fokusu u posljednje vrijeme, a njegujemo jako dobru suradnju s Udrugom OSIT. Zahvaljujem Gradu Bjelovaru na kockicama jer ćemo zahvaljujući tih 500 kvadrata ipak urediti prostor kako bismo još bolje obavljali sve djelatnosti – kazala je Cerjanec.

Sven Perec se proizvodnjom batata bavi posljednjih sedam godina, a tijekom tih godina su na OPG-u primijetili kako im ostaju velike količine druge klase proizvoda koju nitko ne želi otkupiti ili želi po mizernim cijenama.
– Upravo zato taj batat prerađujemo u tjesteninu tako da durum krupici dodajemo 30 posto batata čime dobivamo kvalitetan i inovativan proizvod. Osim ove vrste tjestenine, radimo i onu od čiste durum krupice, a dodajemo i crnilo sipe i špinat. U zadnje vrijeme smo krenuli i s butternut tikvom, a uskoro ćemo imati i integralnu tjesteninu sa svojim brašnom. Kako se otvorila Bilogorska košara, naši proizvodi se nalaze u njihovom asortimanu, a upravo je otamo krenulo širenje dalje – zaključio je Perec koji svoje proizvode prezentira na različitim sajmovima. U Bjelovaru nalaze u asortimanu već spomenute Bilogorske košare i pekare Rajić, a izvan Bjelovara, u Zagrebu, Đurđevcu, Braču, uskoro u Karlovcu te na pet web platformi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!