Matica umirovljenika pokrenula projekt “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svaki peti stanovnik Bjelovarsko-bilogorske županije ima više od 65 godina, nešto ispod državnog prosjeka prema kojem je te dobi svaki šesti stanovnik. To je samo jedan od razloga zbog kojeg se županija pridružila projektu “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” koji je pokrenula Matica umirovljenika na čelu s predsjednikom Željkom Heldom.

– Zaposlili smo 40 žena koje se brinu o 240 korisnika na području županije. Od lokalnih samouprava tu su uključene općine Hercegovac, Veliki Grđevac, Nova Rača i Severin te grad Grubišno Polje. Istovremeno nas je iznenadilo i rastužilo što smo u samo 15 dana pronašli korisnike, a njih oko 125 je na čekanju – iznio je.

Ovaj projekt vrijedan je oko 3,7 milijuna kuna.
– Ovaj projekt je hvalevrijedan, dobrodošao je i korisnicima i ciljanoj skupini žena starijih od 50 godina koje smo zaposlili. Žene koje smo zaposlili nisu baš sve starije od 50 godina jer ih nije bilo dovoljno na birou, ali sve su starije i teže zapošljive – istaknuo je Held.

Jedna od zaposlenih žena je i Mira Majdandžić.
– Prijavila sam se za gerontodomaćicu jer sam htjela raditi i pomoći starijim ljudima, obići ih i porazgovarati s njima. Brinem o šest korisnika, koji me mogu zvati i van radnog vremena ako im je potrebna pomoć. Kod njih pospremam, kuham, perem prozore, mijenjam posteljinu, radim sve kućanske poslove, a korisnicima je vrlo važno i da porazgovaram s njima – otkrila je.

Župan Damir Bajs istaknuo je da ljudi vole ostati tamo gdje žive cijeli život, a da im BBŽ kao zajednica mora pomoći. Ovaj i slični projekti pokazali su se veoma uspješnima na obostrano zadovoljstvo korisnika i gerontodomaćica. (BB)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!