Za kandidacijsku listu sa samo jednom strankom i samo jednim kandidatom za načelnika kriva ‘ženska kvota’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nevjerojatno, u najvećoj općini Bjelovarsko-bilogorske županije Rovišću za načelnika se natječe samo jedan kandidat – Slavko Prišćan iz HDZ-a, a listu za Općinsko vijeće predala je samo jedna stranka, opet samo HDZ!?

Već se dulje vrijeme znalo da Prišćan neće imati protukandidata za načelnika jer je, među ostalim, i na prošlim izborima osvojio 82 posto glasova, dok je lista HDZ-a za vijeće dobila 60 posto. Ipak, ne radi se o nekoj zabiti ili zaseoku pa da vlada partijsko jednoumlje.

Najjača opozicijska stranka i u Rovišću je SDP, zašto nemaju listu za Vijeće, pitali smo tamošnjeg predsjednika Boška Girtšala. – Razlog je jednostavan, nismo mogli ispuniti „žensku kvotu“ i nismo željeli predati listu bez dovoljno žena, a njih pak nismo uspjeli dovoljno privoljeti da budu na našoj listi, rekao nam je Girtšal i najavio priopćenje u kojem će objasniti ovu doista rijetku situaciju.

Dubravka Dragašević iz Domovinskog pokreta najavljivala je listu, ali je nema. – Pokušali smo, ali u kratko vrijeme koliko postojimo nismo uspjeli, rekla nam pozivajući građane općine Rovišće da prepoznaju kandidate DP-a na županijskoj razini i njima daju svoj glas.

-Zovu me cijelo jutro i pitaju kakvu ja to općinu vodim, rekao nam je jutros načelnik Prišćan kojem nije drago da je jedini kandidat za novi mandat, a još manje da nitko drugi nije mogao sastaviti listu za Općinsko vijeće. – Svjestan sam da smo i do sada radili u interesu svih mještana bez obzira na stranačku pripadnost, ali da baš ni jedna politička opcija nije bila u stanju sastaviti listu, čudi me i iznenađuje, dodaje i zaključuje kako razmišlja oformiti neko tijelo u koje će pozvati predstavnike svih stranaka u Općini, ako ni zbog čega drugog, da budu informirani o tome što se u općini događa te da budu svojevrsno savjetodavno tijelo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!