Uz Županijsku potporu do nove zbirke pjesama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Javne potrebe u kulturi uvijek su bile jedna od stavki o kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija vodila računa, rekla je dožupanica Bojana Hribljan na današnjem potpisivanju ugovora. Ugovori su potpisani s 20 udruga u kulturi kojima će biti dodijeljena sredstva u iznosu od 259 tisuća kuna. Jedna od potpisnica bila je i Dubravka Vukoja iz Udruge “Žene u Domovinskom ratu” koja će dobivena sredstva iskoristiti za novu zbirku pjesama ratnih izvjestiteljica, braniteljica i svih drugih žena koje su na bilo koji način pomagale u ratno vrijeme.

– Svake godine apliciramo na projekte koji su zanimljivi za našu udrugu koja okuplja uglavnom žene – sudionice Domovinskog rata, žene koje su aktivno sudjelovale u obrani RH. Žene braniteljice ipak su u društvu nekako sa strane, iako ih je u Domovinskom ratu bilo aktivno 22 tisuće. Sve one bore se s nekim svojim problemima, međutim toj ženi, kao i braniteljima, nastojimo humanitarno pomoći. Baš smo nedavno pomogli branitelju iz Grubišnog Polja koji je živio u straćari. Kada sam, kao i novinarka, na terenu vidjela gdje čovjek živi, zgrozila sam se. Uslikala sam mjesto, poslala ga Ministarstvu branitelja i odjek je bio izvanredan. I evo, kroz nekoliko dana kreće gradnja kuće od 35 četvornih metara – rekla je Vukoja.

Osvrnula se Vukoja i na majke poginulih branitelja. – Postoje majke koje pišu pismo svom poginulom sinu na komadiću papira. Pokušala sam s njima razgovarati pretprošle godine i uspjela sam. Pitala sam se zašto tu bol i patnju ne bi iznijeli – navodi Vukoja.

Podsjetimo, prošle godine objavljena Zbirka pjesama “Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera” nastala je dvije godine nakon susreta braniteljica iz cijele Hrvatske povodom Dana branitelja i Dana Grada Bjelovara, zbirka sadrži 100 pjesmama preko kojih autori progovaraju o istinitim i bolnim osjećajima s kojima i danas žive naši branitelji, majke i supruge poginulih vojnika, ali i o razočarenju aktualnom politikom i nebrizi za braniteljsku populaciju. Potpisanim ugovorom tih će priča biti još.

Na potpisivanju ugovora nisu bile sve udruge, a s područja županije ukupno se javilo 60 Udruga.  


PODIJELI S PRIJATELJIMA!