Obilježena 50. godišnjica Kongresa Roma, Dom za Rome u završnoj fazi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – U Grubišnom Polju obilježena je 50. obljetnica prvog Svjetskog kongresa Roma. Za tu su prigodu pripremili izložbu te film. Više o svemu tome zna gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

– 50. obljetnica prvog Svjetskog kongresa Roma koji je održan u Londonu obilježen je u Grubišnom Polju s dva događaja. Jedan od njih bio je film pod nazivom Romi u Domovinskom ratu, vezan za učešće Roma u tom ratu, a bila je postavljena i izložba – ispričao je. Istaknuo je da su izložba i film privukli velik broj posjetitelja, te ističe važnost romske populacije iz vremena Domovinskog rata.

-U tom filmu je i dio naših Roma tako da je projekcija filma izazvala dosta veliki interes i to ne samo među populacijom Roma. Oni su kod nas bili i u pričuvnom sastavu policije, a i dragovoljno su pristupili u Zbor narodne garde u vremenu kad se branilo Grubišno Polje – naglasio je. Mađeruh je dodao da su gosti iz Zagreba, predstavnici Saveza Roma “Kali Sara” te Savjeta za nacionalne manjine tom prigodom obišli i Dom za Rome, projekt koji je u svojoj završnoj fazi. Savjet za nacionalne manjine za uređenje doma, dječjeg igrališta i sportskog terena te za opremanje doma izdvojio je 670 tisuća kuna. Projekt je vrijedan oko 1,5 milijuna kuna, a drugi dio će financirati ili je već financirao Grad.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!