Končanicom će još jednom prošetati medo, dimnjačar i njegova baba i turek

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Končanicom će sutra (nedjelja 27.02.) ponovno zavladati maškare. Končanski maškaradi su oko 120 godina duga tradicija koja je uvrštena na listu preventivnih zaštićenih dobara, održava se po vrlo precizno definiranim pravilima. Iako u njima smiju sudjelovati samo muškarci – njih točno 13, u središtu pozornosti su ipak žene. Povorku predvodi laufer odjeven u bijelo s bičem s kojim najavljuje dolazak maškara. Slijede ga crveni turek sa sabljom i trojica svečano odjevenih plesača čija je zadaća animirati dame.

-Zadatak tureka i plesača je zamoliti za ples sve ženske osobe bez obzira radi li se o curici od četiri godine ili bakici od 80 godina – tumači predsjednica Češke besede Končanica Alenka Vanječek.

Foto: Općina Končanica

Nakon tureka i plesača, slijedi puhački orkestar, a nakon njega nastavak maskirane povorke, dimnjačar i njegova baba s bebom, koritar i koritarka, dva žida koji tjeraju zlo i na samom kraju glavna atrakcija – medvjed kojeg vodi Ličan. Medo ima i najvažniju zadaću – mora ‘povaliti’ što više djevojaka.

-On će svaku djevojku i ženu srušiti, ali na sebe. On će leći na zemlju i ženu povući na sebe da se ne bi zaprljala, a time na neki način, karikirano, potiče natalitet iako baš i nema nekog velikog uspjeha u tome – smije se Vanječek.

Foto: Općina Končanica

Končanski maškaradi se sutra okupljaju već u pet sati i trideset minuta, a oko sedam ujutro im valja probuditi medu koji s dimnjačarom mora riješiti svoju razmiricu oko toga čija je beba – dimnjačarova ili medina. Sigurno je da će nedjelja u Končanici biti zabavna.

Foto: Općina Končanica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!