U planu je što veća energetska neovisnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Općini Velika Pisanica i dogodine planiraju nastaviti s većinom pokrenutih programa, poput subvencija poljoprivrede, stambenog zbrinjavanja, ali uvode i neke novitete, poput projekata vezanih uz obnovljive izvore energije. Pojašnjava načelnik Fredi Pali.

– Napravili smo dva nova programa, a oni su vezani za subvenciju ljudima i obiteljima koji će se odlučiti na svoje objekte staviti solarne panele, odnosno elektranu za vlastite potrebe. Mi ćemo dakle subvencionirati takve projekte – priča Pali i dodaje kako to nije sve.

Odlučili su i na subvenciju arteških bunara na mjestima gdje ima mali broj stanovnika i nemaju vodovod.

– Mjesta gdje ima jako mali broj stanovnika i nije isplativo potrošiti sedam ili deset milijuna kuna na dovođenje kanalizacije, a možda ima osam kućanstava. To je, nažalost, stvarni život u ruralnim područjima, na selu – kaže načelnik, ali napominje kako je cilj voditi brigu o svom stanovništvu, pa su arteški bunari odlično rješenje tog problema.

U samoj zgradi Općine, dječjeg vrtića i društvenog doma radit će projekt za obnovljive izvore energije.

– To je dizalica topline i solarni paneli, kompletno za cijelu zgradu da riješimo, da budemo neovisni o energiji grijanja, odnosno električnoj energiji. Planiramo to isto napraviti na našem Centru udruga. Sličan je plan takvu uštedu napraviti na novoj Školsko-sportskoj dvorani – pojašnjava načelnik.

Planiraju provesti i nekoliko projekata vezanih uz vatrogastvo, poput izgradnje edukacije sale za vatrogasce, ali i postavljanje solarnih panela za uštedu energije na njihove prostorije. Novi proračun Općine, težak oko 2 milijuna eura, je optimističan ali u okviru mogućnosti, zaključuje Pali.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!