Laufer, Turčin, Židi, Ličan i medo ove će godine Končanicom prodefilirati ranije nego inače!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pripreme za tradicionalne končaničke maškare u punom su jeku. Maškarana povorka ove će godine kroz Končanicu i susjedne Otkope proći nešto ranije nego što je uobičajeno – već 12. veljače. Raniji termin jedina je ovogodišnja specifičnost tamošnjih maškara jer sve ostalo prenosi se iz godine u godinu, s generacije u generaciju. I tako već više od sto godina. Naime, ove maškare imaju tradiciju koja je počela najkasnije početkom prošlog stoljeća, a prema nekim podacima i ranije – još krajem 19. stoljeća. Otada pa do danas končanička povorka ima 13 maškara, a kako pojašnjava Davor Ambroz iz Češke besede Konačanica koja je organizator ove manifestacije, podijeljena je na prednji i zadnji kraj.

-U maškaranoj povorci sudjeluje točno 13 muškaraca, točnije 13 momaka. Kada je mladić oženi, za njega je maškarenje gotovo. Tih 13 maski iste su svake godine, a mijenjaju se mladići koji ih nose. Maškare počinju već u zoru. Tada se svi mladići okupljaju u Domu u središtu mjesta, a djevojke ih spremaju, odijevaju, šminkaju. Kada povorka krene, maškare pređu 17 kilometara kroz samu Končanicu i Otkope i to ne samo da pređu, već svojim putem plešu i skaču. Upravo je zato važno da su u dobroj formi. Naravno, na svom putu idu od kuće do kuće, a na kapiji ih dočekuju domaćini – ističe Ambroz. Pojašnjava kako povorku vodi laufer, a uz njega su prednjem dijelu još i turčin i tri plesača. Svi su oni veseljaci kako bi godina u kući u koju dođu bila što veselija. Nakon prednjeg dijela maškara dolazi limena glazba, a potom i dimnjačar i njegova žena. Dimnjačar metlom čisti peći ženama kako bi godina bila što plodnija. Tu su i koritar i njegova žena koji prodaju proizvode od drveta, a slijede dva žida koji prodaju zečeve, a posebno su zanimljivi djeci. Sve njih domaćini dočekuju dobro raspoloženi, najčešće uz domaće specijalitete i domaću kapljicu, ali i darove. Nekada su to bila, recimo, jaja, a danas je novac puno praktičnije rješenje.

– Na kraju dolaze medo i ličan, a medo se razlikuje od svih drugih članova povorke. On naime, ne kreće s ostatkom povorke, već njega sakriva domaćin, a ostatak povorke ga ne smije pronaći prije treće otpjevane pjesme. Ako se to, pak, dogodi, to je sramota za domaćina. No nakon što se medo otkrije, njegov je zadatak povaljati što više pripadnica ženskog roda jer se vjeruje kako će godina na taj način biti plodnija – pojašnjava Ambroz u čijoj se kući ove godine skriva medo budući da je medo uvijek skriven u kući koja ima djevojaka za udaju, a naš sugovornik ima dvije kćeri. Kada maškarana povorka pođe cijelu Končanicu i cijele Otkope, ličanin prebija svoj štap koji je nosio tijekom povorke, a maske se spremaju za sljedeću godinu. Novac koji su putem prikupile, nekada se pokrivao troškove organizacije. U današnje vrijeme za to se brine Češka beseda Končanica, a prikupljeni novac ide u humanitarne svrhe.

– Končaničke maškare spoj su češke i hrvatske tradicionalne kulturne baštine. Naime, turčin, ličanin i medvjed dio su naše predaje. Upravo su zato jedinstvene u svijetu. Takva povorka ne postoji nigdje drugdje. Prije nekoliko godina naše su maškare uvrštene na privremenu listu nematerijalne kulturne baštine na što smo iznimno ponosni. Najvažnije nam je da čuvamo svoju kulturu, a običaje prenosimo s koljena na koljeno baš kao što su nekada naši stari prenijeli na nas. Prekide smo imali svega nekoliko puta – jednu godinu u vrijeme epidemije, jednu godinu u vrijeme rata i 70-ih godina prošlog stoljeća kada su bila zabranjena okupljanja. Osim ovih iznimaka, ova lijepa tradicija se ne preskače. Iako je danas djece sve manje, vjerujem kako će se ovaj običaj očuvati još dugo jer u našim maškarama sudjeluju gotovo svi mještani. To je u Končanici zaista poseban dan – zaključuje naš sugovornik.

Davor Ambroz

PODIJELI S PRIJATELJIMA!