Zahvaljujući rudnoj renti više od milijun eura stiže u proračun Grubišnog Polja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – U Grubišnom Polju nedavno je završena prva faza izgradnje Podzemnog skladišta plina. Radi se o 32 milijuna eura vrijednoj prvoj fazi projekta eksploatacije prirodnog plina. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 67 milijuna eura.

-Prije svega je to državno blago od čega korist ima i lokalna uprava. Radi se o 14 radnih mjesta koje će tu ostati kad se eksploatira ugljikovodik iz podzemlja što će se kasnije pretvoriti u podzemno stanište plina. Osim radnih mjesta, bitna je i rudna renta – ispričao je gradonačelnik Zlatko Mađeruh o dobrobitima projekta za zajednicu i dodao.

-Rudna renta već se uplaćuje. Prošle godine je uplaćeno oko 500 tisuća eura, ove godine očekujemo milijun i 200 tisuća eura u našem proračunu, s tim da su tu i neki planovi da bi to moglo biti negdje milijun i pol eura u ovoj godini, a to su znatna sredstva koja dolaze u naš proračun.

U ležištu se prema procjenama nalazi oko 154 milijuna prostornih metara plina za proizvodnju čijom eksploatacijom i miješanjem plinom iz transportnog sustava hrvatska proizvodnja plina povećat će se za 10 do 15 posto.

-Nama se otvara sad i određena mogućnost da možda i stipendiramo stručne kadrove u tom naftno rudarskom miljeu koje mi na našem području nemamo – zaključio je Mađeruh.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!