Hrebak ruši Plenkovićevu Vladu ili…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Banovina nije dobila zakon o obnovi, nije proglašen gospodarski pojas na Jadranu, sve zbog oporbenog rušenja kvoruma u Saboru zbog neuvrštavanja Mostovog prijedloga o ukidanju obveznog plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Što je u pozadini takvog raspleta: bolest jednog zastupnika, (Mire Tuđmana, HDZ), tanke vladajuće većine od samo jednog zastupnika ili je problem nastao zbog nelojalnih koalicijskih partnera, liberala?

Izvor Civilna zaštita

Banovina je u šoku: „To je najsramotnija stvar na svijetu, sramota za oporbu, za Možemo i ne možemo i SDP i sve ostale, to je katastrofa, kakav je to poruka za čovjeka na Banovini, nema veće sramote u ovoj godini”, kazao je gradonačelnik Petrinje Dumbović u subotu prilikom obilaska objekata u Petrinji koji se počinju rušiti.

Sisački portal piše kako je „istup saborskih zastupnika u potpunosti nejasan s obzirom na SDP-ovu borbu oko vlasništva spornog amandmana i isticanja navodne zaslužnosti gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Zakon za koji su se kako sami ističu, borili, danas nisu podržali. Jesu li posrijedi unutarnja politička previranja u SDP-u nakon što je raspušten Zagrebački SDP na čelu s Marasom koji podržava gradonačelnicu Siska, Kristinu Ikić Baniček? Građani su zabrinuti, smatraju kako su politička prepucavanja na relaciji Grbin – Ikić Baniček u potpunosti njihove sudbine stavile u drugi plan“.

Slično se na oporbu obrušio i premijer Plenković, dok oni odgovornost prebacuju na HDZ, osobito njegov saborski dio.

Hrvatska gospodarska komora

A „istočni grijeh“ saborskog skandala je u prijedlogu ukidanja članarine HGK. „Imamo obrtničku i gospodarsku komoru, a poduzetnici se moraju okupljati na Facebooku, što je apsurd! Jednostavno, treba se uvesti mogućnost da poduzetnici mogu birati žele li biti članovi komora ili ne, a onda će i komore sigurno bolje raditi svoj posao i opravdati svaku kunu, ili će se jednostavno ugasiti’ poručio je još u travnju prošle godine predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

S druge strane, Komora ima tzv. javne ovlasti koje joj je dala država, arbitrira u sporovima i sl. Tko će raditi taj posao ako uništimo Komoru.

Isti je zastupnik dio HDZ-ove saborske većine koja je protiv, a on se slaže s prijedlogom oporbenog Mosta o ukidanju članarine. I što sad? Predsjednik Sabora skinuo je tu točku s dnevnog redu „jer se nisu stekli uvjeti za glasovanje“. Dan kasnije čini se da je oporba bila podijeljena oko tog pitanja. Je li tome baš tako ili su neki u oporbi vidjeli da su si napravili više štete nego koristi, pa se žale odmaknuti iz te  priče.

Naime, Milan Vrkljan, bivši predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta nije siguran kako će glasovati jer, između ostalog, njegova supruga dobiva plaću u HGK. Tu je i pomalo iznenađujuće Radnička fronta koja bi, da je došlo do glasovanja, glasala suzdržano o prijedlogu Mosta o ukidanju članarina u HGK.

„Cilj ovog prijedloga (navodno poboljšanje HGK, a onda i uvjeta poslovanja za sve poduzetnike, povećavanje ukupne privredne djelatnosti), ima veze s prijedlogom (ukidanjem obavezne članarine) – koliko i indijanski ples s pojavom kiše. Kako poboljšati instituciju koja se financira od članarina tako da ćete ukinuti članarine – nikako. Kako ćete poboljšati produktivnost, konkurentnost domaće privrede tako da ukidate institucije koje bi se trebale time baviti – nikako“, napisali su na svojoj službenoj stranici.

Objava sa službene stranice HSLS-a

HSLS jučer ponavlja da je uz poduzetnike koji su, “jednostavno DNK HSLS-a”, točnije potpredsjednica te stranke Saša Poljanac-Borić koju je predsjednik Hrebak poslao pred novinare.

Sam Hrebak odbija svaku izjavu o toj temi jer bi to bilo „dolijevanje ulja na vatru“, prije svega, jer je cilj postigao. Žurno, već sljedeći tjedan kreću rasprave o reformama HGK, što je meritum problema. Pokušava ostaviti dojam da je  pokazao kako, iako slabašna stranka, kao koalicijski partner HDZ-u neće dopustiti da ga ovaj proguta kao što velika riba pojede malu i ispljune samo kosti. Iako će neki reći kako je ugrozio vladajuću većinu, pa time i Vladu, Hrebak je uvjeren da je napravio barem koračić prema boljoj Hrvatskoj.

Dva dana kasnije, svatko si na svoj način pokušava pokušava priskrbiti korist iz tog burnog i neuobičajenog političkom petka. Kad sve zbrojimo, izgleda da je petak u Saboru pokazao samo brojne nezrelosti. Prvo oporbenu, koja zbog brige o 500 poduzetničkih kuna godišnje ne izglasa zakon o milijunima kuna pomoći nastradalima u potresu. Drugo koalicijskih partnera HDZ-a, liberala, koje je desna neliberalna oporba (Most) navukla na tanak led i na kraju HDZ, koji nije čuo vapaj svojih liberalnih partnera da na vrijeme posvete pozornost članarinama u HGK.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!