Sretan nam Dan pobjede!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijela Hrvatska danas slavi Oluju, Dan pobjede, svoje branitelje, osloboditelje svake stope naše zemlje. Posebno ponosni danas trebaju biti i branitelji iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Za to imaju nebrojeno puno razloga. Prostor bivše Zajednice općina Bjelovar i kasnije vojne Operativne zone Bjelovar pokrivao je i Pakrac za koji historiografi tvrde da je grad u kojem je 1. ožujka 1991. počeo rat u Hrvatskoj nakon što su se odmetnuli policajci srpske narodnosti, razoružali Hrvate i zauzeli policijsku postaju.

Posebno bolna su sjećanja na masakrirane pripadnike A satnije 105. brigade u Kusonjama ili 11 stradalih vojnika u eksploziji skladišta oružja Barutana tijekom akcije zauzimanja objekata JNA u Bjelovaru.

Hrvatski policajci su ubijani u zasjedama ili hicima u leđa u Daruvaru još u ljeto ’91. Stradavali su civili u gradovima i naseljima, masovne likvidacije na okupiranom području nisu bile rijetkost, rušene su i paljene kuće nesrba.

Ipak, nakon osvajanja bjelovarske vojarne, hrvatske su snage osvojile znatne količina naoružanja i streljiva, čak 75 tenkova ili trećinu oružja kojom je raspolagala hrvatska vlast. Na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije osmišljena je i izvedena prva oslobodilačka operacija u Domovinskom ratu – Otkos-10.

Za njeno osmišljavanje i pokretanje postajali su važni razlozi: teritorij tzv. SAO zapadne Slavonije protezao se nadomak Virovitice i Slatine te podravske magistrale i moguće daljnje napredovanje srpskih snaga prijetilo je presijecanjem jedine komunikacije središnje Hrvatske i Slavonije; u poluokruženju se nalazilo Grubišno Polje i pobunjenici su držali vitalnu prometnicu Grubišno Polje-Virovitica pod svojim nadzorom; južnije su Pakrac i Lipik bili u okruženju s dubokom neprijateljskom pozadinom.

Spomenik palim braniteljima u Bjelovaru

Akcija je trajala pet dana, od 31. listopada do 4. studenoga s velikim uspjehom. Otkosom je oslobođeno 370 četvornih km prostora (21 naselje), a nastavak operacije kodnog imena Ledina zaustavio je Mirovni sporazum u Haagu 5. studenoga tako da je general Tus naredio obustavu vatre tog dana u 17 sati. Hrvatska obrana uspostavila je liniju Munije-Turčević Polje-Dijakovac-Popovac-Krivaja.

S vojnog gledišta za operaciju Otkos od velike je važnosti operacija Orkan 91 na novljanskom bojištu kojoj je primarni cilj bio zaustavljanje Banjolučkog korpusa u prodoru na sjever. Upravo zbog djelovanja hrvatskih snaga iz novljanskog i novogradiškog smjera, jedinice tog korpusa nisu dosegnule liniju dalje od Pakraca. Orkan-91 započeo je dva dana prije Otkosa prvenstveno da se glavnina snaga neprijatelja zadrži južnije i spriječi njihovo djelovanje na sjevernom dijelu “SAO zapadne Slavonije”. Na tom se ratištu istaknula 105. bjelovarska brigada zauzimanjem važnog neprijateljskog uporišta Bair.

Zanimljivo da je 105. brigada upućena na „istočni front“, u Slavoniju gdje su kod Komletinaca držali liniju dugu 42 likometra i baš tamo imali najviše poginulih boraca. Brigada je bila predviđena za akciju proboja u Vukovar, ali je Glavni stožer ipak odustao od te ideje.

Bjelovarsko bilogorski kraj karakteriziraju događaji koji su prvi ili jedinstveni u Hrvatskoj: tu je osnovana prva organizacija HDZ-a, kao što smo naveli, pobuna policajaca srpske narodnosti u Pakracu smatra se početkom oružane pobune u RH, Otkos je pva napadna oslobodilačka operacija, Lipik je prvi grad koji su hrvatske snage vratile pod svoj nadzor, Bučje je prvi logor srpske paravojske na terotiju Hrvatske, dr. Šreter je najviše rangirani hrvatski dužnosnik ubijen u ratu…

Današnji je dan prigoda da se, prije svega, sjetimo svih koji su položili život za samostalnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku koja je danas članica NATO-a i Europske unije. Tih 90.-ih godina današnja ponosna Hrvatska bio je samo san tisuća Hrvata u koji nisu prestali vjerovati.

Sve ove činjenice bile su motiv bjelovarskim autorima da krenu u snimanje dokumentarnog serijala nakon sustavnog i temeljitog istraživanja i prikupljanja svjedočenja i materijala, dokumenata o tom teškom, ali i slavnom vremenu. Ali o tome ćemo više pisati uskoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!