Strani turisti iz BiH i Srbije zvijezde lokalnog ‘bauštela turizma’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Podaci nacionalnog sustava evidencije gostiju eVisitor pokazuju da je na području Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 11.582 dolazaka i 42.014 noćenja. 

U odnosu na isto lanjsko razdoblje u dolascima smo za 52 posto bolji, a u noćenjima za 16 posto. Prema broju noćenja stranih gostiju najbrojniji su bili gosti iz BiH (1.714 noćenja), zatim Njemačke (1.364), Češke (902) i Srbije (815). Županija se potrudila i sve podatke o turističkom prometu po turističkim zajednicama prikazala je u tablicama.

I što se tamo vidi? Jedini ozbiljni turistički kapacitet BBŽ su Daruvarske toplice. Tamošnja turistička zajednica (u koju spada i Papuk) ove godine bilježi posjet 6.522 osobe. Turističku zajednicu BBŽ posjetila je samo 21 osoba koje su prespavale 132 noći. Ukupno je u županiju turistički stigla 11.582 osoba i prespavale su 42.014 puta.

– Moram istaknuti da čak 45 posto našeg turističkog prometa generiraju Daruvarske toplice. Naš je strateški interes razvijati zdravstveni turizam koji je visoko na popisu prioriteta i u Strategiji razvoja turizma RH – zaključio je nedavno župan Marko Marušić najavljujući potpore za privatne iznajmljivače.

Kad se pak radi o “stranim turistima”, vidljivo je da se radi o gostima iz BiH i Srbije. Vjerojatno se gospoda turisti nisu došli diviti ljepotama našeg kraja, već raditi na nekoj od bauštela gdje se “domaći turist” ne može naći.

Statistika je varljiva, nije prvi puta rečeno. Svatko je koristi kako njemu paše, a pumpanje porasta dolazaka i noćenja samo je dio tog posla u kojem se nečiji rad želi prikazati kao uspješan. Tako je nedavno istaknuto kako je na čazmanskom području u prvih šest mjeseci ove godine dvostruko više dolazaka i 81 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Međutim, kad se navede stvarni broj “turista”, a on je 428, onda vidimo o kako se monumentalno velikom porastu radi.

Tijekom Bjelovarskog sajma, Terezijane, Božićne priče u Čazmi, Vinodara u Daruvaru… nemoguće je naći smještaj u blizini, ali što sa 320 drugih dana u godini?

Neka nama županijskog poticanja u smještajne kapacitete, a Turistička zajednica neka smišlja manifestacije i neka ih promiče diljem zemlje i susjedstva jer je BBŽ ima čime pohvaliti i pokazati. Možda nađu i kakvu priredbu za “strane turiste” iz BiH i Srbije da se malo odmore od miješalice i potroše teško zarađene kune (uskoro eure).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!