Evo zašto bi Bačić, za razliku od Paladine, mogao uspjeti u obnovi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odlaskom Ivana Paladine s mjesta ministra mit o uspješnoj tranziciji privatnih poduzetnika u bespuća državnog aparata dobio je novi udarac. Može Paladina detaljno poznavati sve procese u graditeljstvu, od kupovine zemljište preko ishođenja građevinskih dozvola sve do izgradnje i prodaje, ali on ne poznaje svijet koji se krije iza druge strane šaltera, onoga šaltera iza kojega prestaje brzina.
Iza druge strane šaltera krije se ustvari jedna velika nepoznanica svakomu od nas tko nije bio dio tog sustava. Šalteri su poput ogledala u Aličinu svijetu čudesa i sve što vrijedi s jedne strane ogledala, potpuno je pogrešno s druge strane.

Upravo zato potrebno je poslati stručnjaka koji poznaje taj čudni i ćudljivi svijet. Kada je premijeru Vlade bio ulazak u šengen bio prioritet, iza ogledala MUP-a premijer Plenković poslao je Davora Božinovića koji se tamo, sada je to očito, snašao kao riba u vodi i po mic po mic presjekao svaki birokratski gordijski čvor.

Plenković u obnovu potresom razrušena područja sada šalje jednog od svojih najiskusnijeg igrača, Branka Bačića, veterana brojnih bitaka, stranačkog generala s pet zvjezdica.

Bačićev posao bit će da sljedećih šest mjeseci vuče za uši osoblje ministarstva, pronalazi skrivene prostorije, briše prašinu sa zabačene dokumentacije, posluša one koji stvarno znaju i žele raditi i iskoristi sav svoj politički utjecaj, svaku mrkvu i batinu, da požuri taj birokratski dio.

Čak i ako uspije u tom krvavom poslu, pobjeda mu nije zagarantirana jer vremena je sve manje, a građevince su razmazila dobra vremena pa su i oni sve pohlepniji, pogotovo kada vide da se kupcima žuri.

Pred Bačićem je, dakle, iznimno težak posao, ali ima i jedan vrlo pozitivan moment. Premijer Plenković rekao je da je obnova ove godine glavni prioritet Vlade. To bi Bačiću moralo dati onaj neophodni vjetar u leđa i pomoći mu da uspije u nikad izazovnijem poslu.

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!