Buđenje iz Grbinovog sna o osvajanju vlasti bit će bolno za čitav SDP

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SDP je spreman za parlamentarne izbore, samouvjereno je prošlog vikenda, sa stranačkog skupa u Zadru poručio šef te stranke Peđa Grbin. Svima koji makar i površno prate rejting političkih stranaka u posljednjih godinu dana, već tada ta je izjava morala zvučati smiješno. Njezinu neozbiljnost potvrdio je najnoviji Crobarometar Nove TV prema kojem biračka podrška SDP-u nastavlja padati i u siječnju. Konkretno, u ovom trenutku Grbinova stranka može računati na 11,6 posto podrške birača, što je u izbornom kontekstu, nedovoljno za ozbiljnu prijetnju HDZ-u koji ima potporu 30 posto birača. SDP-u doduše za vrat više ne puše Možemo!, no za to nije zaslužan SDP sam, već odmak mogu zahvaliti Tomaševićevom nesnalaženju u vremenu i prostoru koje je ovih dana kulminiralo zatrpavanjem Zagreba smećem.

Drugim riječima, SDP ne da stagnira, već i dalje tone. Nezaustavljivo, kako se čini, za što je jedan od glavnih krivaca upravo Peđa Grbin koji, protivno zakonima logike, uvjerava javnost da mu je stranka spremna za izbore.

Osim što iz same stranke rastjeruje članove koji mu nisu po volji, svojim postupcima i izjavama rastjeruje i ono malo preostalih birača, ali i potencijalnih partnera bez kojih nema ni teoretske šanse poraziti HDZ.

Kao da SDP već nije dovoljno jadan u očima birača, Grbin im ga odlučuje još malo ojaditi javnom podrškom Zoranu Milanoviću u predsjedničkoj kampanji koja se treba održati za skoro dvije godine i za koju ni sam Milanović još nije najavio kandidaturu. Unatoč tomu, Grbin u ime čitavog SDP-a odlučuje podržati potencijalnog kandidata, onog koji ne prestaje šokirati domaću i svjetsku javnost kontroverznim izjavama o rusko-ukrajinskom ratu i koji sasvim otvoreno koketira s tvrdom desnicom, dakle čini ono što je za svakog istinskog socijaldemokrata jednostavno neprihvatljivo.

Takvom Milanoviću Peđa Grbin obećava podršku cijelog SDP-a uoči početka pregovora s platformom Možemo! iz koje su u više navrata kritizirali Milanovićeve istupe, jasno dajući do znanja da to nije politika s kojom se žele poistovjećivati.

Grbinovi postupci sve su, samo ne promišljeni, planirani ili usklađeni sa željama SDP-ovih birača i potencijalnih partnera. A upravo to je ključno za planiranje izborne kampanje. Je li moguće da predsjednik jedne, nekad velike i ozbiljne stranke kao što je SDP to ne razumije? Niti bilo tko od njegovih bliskih suradnika?

No, čini se da sve razumiju birači SDP-a kojih je baš zato sve manje i manje. Dojadilo im je gledati kako Grbin, dok gura stranku prema ropotarnici povijesti, viče da je spreman osvojiti izbore i sanja o tome kako postaje premijer. Buđenje iz toga sna moglo bi biti bolno, ne samo za njega, već za čitavu stranku.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!