Zašto se javni i državni službenici boje ocjenjivanja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sretnu se dvojica službenika u hodniku državne institucije u kojoj rade pa jedan pita drugoga: “Što, ni ti ne možeš spavati?”
Stari vic najbolje ilustrira percepciju koju hrvatska javnost ima o zaposlenima u državnim i javnim službama – većina vjeruje kako je mahom riječ o uhljebima koji po cijele dane ništa ne rade i kojima najveće zadovoljstvo u životu pričinja mogućnost da građane koji su nekim poslom stigli pred njihov šalter pošalju u drugu, sličnu instituciju po još jedan ‘papir’.
Da se ne lažemo, takvih neradnika ima. I u državnim službama, ali i kod privatnika. U svakom radnom kolektivu lako je prepoznati one koji od posla bježe kao vrag od tamjana, kao i one koji će potegnuti i duplo više nego što bi trebali, baš zbog ovih prvih, neradnika. I pritom će i jedni i drugi najčešće dobiti istu plaću.
Takva nepravda djelomično bi trebala biti ispravljena novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji, među ostalim, previđa i ocjenjivanje zaposlenih. Baš protiv te odredbe na noge su se ovih dana digli brojni zaposlenici, sindikalci, ali i oporbeni saborski zastupnici. Ne sviđa im se to, kažu, jer otvara prostor za manipulacije. Boje se da će zločesti šefovi petice davati samo onima s kojima su dobri, a jedinice onima koji im nisu dragi. Primjedbe su to nalik onima koje roditelji često slušaju od svojih školaraca – dobio sam jedinicu jer me učiteljica ne voli! U većini slučajeva te jedinice nemaju nikakve veze s naklonošću učiteljice, baš kao što ni ocjenjivanje zaposlenika u državnoj i javnim službama neće imati veze s naklonošću rukovoditelja. Štoviše, takvo ocjenjivanje u državnoj službi već postoji. Ono je regulirano Zakonom o državnoj službi u kojem je jasno definirano kako ocjena rada službenika može utjecati na njegovu plaću, a nerad ga čak može stajati i radnog mjesta. No, sudeći prema reakcijama na izmjene drugog zakona kojim se najavljuje nova praksa, do sada sankcija za eventualni nerad i nije bilo. Sada će ih biti, a zna se da za hrvatske građane nema gore sankcije od ‘lupanja po novčaniku’. Srećom, u ovom slučaju postoji vrlo jednostavan način da se to izbjegne, čak i da se na račun novog zakona nešto i dodatno uprihoduje. A to je rad. Zaposlenici koji su i do sada uredno ispunjavali sve svoje radne obveze protiv novoga Zakona neće imati ništa. Baš naprotiv, vjerojatno će ih razveseliti prilika da za trud budu dodatno nagrađeni. S druge strane, neradnici će se boriti protiv njega i rukama i nogama. A dok je takvih, neće nedostajati ni viceva o uhljebima u državnim i javnim institucijama.
Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!