Sad je i službeno – gotovo je s demokracijom u SDP-u

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Imenovanjem Zorana Milanovića kandidatom za premijera na čelu SDP-ove koalicije, zabijen je posljednji čavao u lijes demokracije u toj stranci. Peđa Grbin čak se i ne trudi sakriti kako je takva odluka donesena potpuno netransparentno, za nju su znali smo on, Milanović i možda još dvoje-troje ljudi. Dakle, ni cijelo Predsjedništvo stranke, a pogotovo ne Glavni odbor ili druga stranačka tijela ili pojedinci.

No, ruku na srce, to je modus operandi po kojem je Peđa Grbin već dobro poznat. Čovjek je to pod čijim se vodstvom SDP srozao na najniže moguće razine i, prije spina s Milanovićem, doživio najgori rejting u povijesti. Grbinov mandat ostat će upamćen po nemilosrdnoj selekciji i čistki unutar stranke kakve se ne bi postidjeli ni veliki diktatori. Tko god se u posljendjih nekoliko godina usudio imati drugačije mišljenje od velikog vođe, po kratkom je postupku izbačen iz SDP-a. K tome, značajan dio članova je, ogorčen Grbinovom politikom i ignoriranjem demokratskih procesa, svojevoljno vratio stranačke iskaznice na Iblerov trg.

Takvo Grbinovo ponašanje i ne čudi kad se u obzir uzme činjenica da mu je politički mentor bio upravo skoro pa samoproglašeni SDP-ov kandidat za premijera Zoran Milanović. Kad je riječ nedemokratskim potezima te izigravanju zakona i propisa, a kako vidimo i Ustava, aktualnog predsjednika teško da tko može nadmašiti. U ovih pet godina tome smo svjedočili bezbroj puta – kod imenovanja čelnih ljudi u vojsci, sudovima, odlučivanja o uključivanju u EUMAM i drugih, a bilo ih je i ranije, u vrijeme dok je Milanović bio premijer. Sjetimo se samo famoznog „lexa Perković”.

Drugim riječima, jedino što je Grbin mogao naučiti od Milanovića jest kako biti ono čime je, u jednoj od svojih birtijaških salvi uvreda , predsjednik države proglasio upravo svog najvećeg političkog protivnika, Andreja Plenkovića – politički tiranin. Što je najgore od svega, sudeći prema oduševljenim pokličima kojima je popraćeno proglašenje novog stranačkog poglavice, čini se kako preživjelim članovima SDP-ova poslušnog plemena to uopće ne smeta. Bolje, stoga, i ne zaslužuju.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!