Bitka za kovnicu novca, 8. Grah-fest, koncert Željka Bebeka… To je tek dio programa 14. Slavonskog banovca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu, četrnaestu godinu zaredom, ove će se subote održati Sajam “Slavonski banovac”.

– Pozivam sve u Pakrac, jer je naš sajam postao jedan od najvećih sajmova takvog tipa na ovim prostorima – kaže Gabrijela Sabo Seleši, direktorica Turističke zajednice grada Pakraca

Inače, sajam se prošle godine okitio i nagradom Udruge hrvatskih putničkih agencija “Simply the best” u kategoriji manifestacija. Pa ćemo i ove godine ponuditi spoj povijesti i kulturne baštine, bogate gastronomije i odlične zabave. Organizatori su Grad Pakrac i Turistička zajednica Grada Pakraca, kao i Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, a pokrovitelj je Hrvatska turistička zajednica. Iz bogatog sadržaja manifestacije gotovo je teško samo nešto izdvojiti.

– Sajam službeno započinje u 13 sati, a Manifestacija se održava na otvorenom, oko gradske tržnice, na središnjem gradskom trgu te u Ulici Matice hrvatske. Već godinama, to je međunarodni Sajam, a i ove godine nam dolaze gosti iz Slovačke, Češke i susjedne Bosne i Hercegovine – pojašnjava Sabo Seleši.

Na središnjem gradskom trgu bit će organizirani i brojni sadržaji za najmlađe.

– Od 11 sati počinje dječje prijepodne, u sklopu kojega će Gradska knjižnica i Muzej upriličiti dječji kutak i gdje će biti održana dječje predstava. Na trgu će biti i zabavni lunaparka s brojnim popratnim sadržajima za najmlađe – priča i dodaje kako je neizostavan će biti i 8. Grah fest.

– U ovogodišnjem natjecanju svoje će snage odmjeriti stotinjak ekipa iz cijele Hrvatske što je velika brojka i odlična gastro promocija. Kuhanje graha će trajati do 18 sati, kada ekipe predaju svoja jela na ocjenjivanje. Bit će to težak zadatak za žiri, koji će najbolje proglasiti oko 20 sati – priča Sabo Seleši.

Jedna od posebnosti bit će i prikaz srednjovjekovnog života grada Pakraca, vezan uz prvu kovnicu novca i novac Slavonski banovac. Taj će se prikaz održati u blizini autentične lokacije starog grada gdje je i djelovala kovnica.

– Predstavit će se povijesne udruge i klubovi. Doći će nam vitezovi kraljevskog grada Jajca, Red vitezova Ružice Grada iz Orahovice, Anno Domini iz Koprivnici, Red zlatnoga hmelja, lokalni Red vitezova Slavonskog banovca. Posjetitelji će imati prilike vidjeti iz prve ruke srednjovjekovno mačevanje, bit će izložba srednjovjekovnog oružja, te prezentacija srednjovjekovne kaligrafije. Bit će i srednjovjekovne dječje igre, a ove godine će se održati i dječja bitka – priča.

Vrhunac srednjovjekovnog događanja je bitka za kovnicu novca, nakon koje slijedi i spektakularni Fire show. Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik prezentirat će povijesna jela u Krčmi Kod veprove glave, a kao i svake godine građani će imati priliku iskovati i svoj novac, a to i je posebnost ovog Sajma.

– Upravo se u Pakracu nalazila prva kovnica novca, od 1256. godine, gdje se kovala jedna od najljepših europskih moneta. Bio je to srebrni novčić koji se zvao Slavonski banovca. Poseban nam je jer se na jednoj strani novčića nalazio lik kune, koja je stoljećima kasnije poslužila kao inspiracija autorima naše donedavne monete, Kune. Ta se pakračka kuna nalazi na grbu Republike Hrvatske, ali i Grada Pakraca. Po Slavonskom banovcu zove se i naša najpoznatija manifestacija – zaključuje Sabo Seleši i poziva sve na taj Sajam koji završava koncertom Željka Bebeka, od 21 sat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!